
Autor: Luboš Burda
11.01.2024
Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?
O benefitoch ovčieho a kozieho syra koluje mnoho chýrov. Zodpovedá však ich cena skutočnej pridanej hodnote? V tomto článku sa dozviete nielen túto skutočnosť, ale aj tipy, ako používať tradičné pochúťky z mlieka.
Chuť
Ovčie a kozie syry vynikajú svojou unikátnou a nápaditou chuťou. Výslednú arómu ovplyvňuje najmä spôsob a čas skladovania - kým naše "klenoty", parenica a oštiepok, bývajú vďaka slanému nálevu a zaúdeniu slanšie, francúzsky rokfort má typický nádych ovocia a orechov. Talianska pochúťka pecorino, vyrábaná v Toskánsku alebo na Sicílii, prináša gastronomický zážitok podobný parmezánu - výrazne pikantnú príchuť a konzistenciu vhodnú na strúhanie. U kozích syrov je nespornou výhodou, že sa dajú konzumovať vo všetkých štádiách zrelosti. Na svoje si prídu milovníci jemnejších aj pikantnejších druhov syrov.
Nutričné hodnoty
"Mňam, týmto čítaním ste navnadili moje chuťové poháriky, bude veľmi ťažké odolať. Vyzerá to veľmi lákavo, ale... myslím si, že ovčie a kozie syry sú dosť tučné..."
Je pravda, že obaja zástupcovia spadajú skôr medzi tučnejšie syry. Avšak tuky obsiahnuté v ovčom a kozom mlieku sú hodnotnejšie ako u mlieka kravského a tiež ľahko stráviteľné. Aj preto predstavujú dôležitú zložku výživového príjmu. Tu sa však výhody nekončia - kozí syr totiž obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov a vysokohodnotných bielkovín. Ovčie mlieko a produkty z neho vyrobené sú dokonca trikrát bohatšie na srvátkové proteíny než tie kravské! Pravidelná konzumácia kozieho syra preukázateľne vedie k eliminácii nervových porúch a stresu a podporuje tráviaci systém. Oproti tomu ovčí syr by nemal v menších množstvách spôsobovať problémy ani ľuďom s laktózovou intoleranciou, ktorí sa tak nutne nemusia ochudobniť o jeho prednosti.
Tipy na recepty z ovčieho a kozieho syra
Milovníci stredomorskej kuchyne zbystrili, prichádza totiž nie len ich chvíľa. Ovčie aj kozie syry majú v gastronómii široké uplatnenie, či už ako jedna zo základných zložiek jedál, alebo ako dochucovadlo.
Šalát s červenou repou a kozím syrom je jednoduchý pokrm, ktorý zachutí aj zarytým milovníkom mäsa. Skúsiť môžete aj francúzsky slaný koláč quiche, kde namiesto čedaru použijete práve kozí syr.
Grilovaný ovčí oštiepok je veľmi nebezpečný na konzumáciu. Je totiž vysoko návykový a v kombinácii s brusnicovou omáčkou spôsobí slasť, o ktorú sa už nebudete chcieť ochudobniť. Talianske pecorino si síce negrilujete, môžete ním však ochutiť penne so sušenými paradajkami alebo špagety alla carbonara - u nich sa ale radšej vyhnite smotane, aby ste Talianov neurazili.
Za veľa peňazí ešte viac muziky
Dáte nám za pravdu, keď povieme, že vyššia cena ovčích a kozích syrov stále zodpovedá ich prednostiam? Pri čerstvých druhoch sa oplatí sledovať zľavové akcie, zatiaľ čo tie trvanlivejšie, ako je Pecorino Romano, využijete opakovane a v konečnom dôsledku sa suma rozráta. Tak os chuťou do sveta ovčích a kozích syrov!
Ďalšie články

14.05.2025
Druhy dojenia a typy dojární
Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.
Prečítať článok
13.05.2025
Ako si vyrobiť domáce jerky?
V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?
Prečítať článok
13.05.2025
Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?
V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.
Prečítať článok