Ako si vyrobiť domáce jerky?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

13.05.2025

Ako si vyrobiť domáce jerky?

V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?

Výber a spracovanie mäsa

Základom dobrého domáceho jerky je najmä kvalitné mäso. Najčastejšie sa používa hovädzie, bravčové alebo morčacie, pričom najobľúbenejšie je hovädzie pre svoju výraznú chuť a príjemnú štruktúru. Vyberáme kúsky s minimom tuku a šliach, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť chuť aj konzistenciu.


Ideálne časti mäsa:

  • Hovädzie: vrchný alebo spodný šál, falošná sviečková
  • Bravčové: panenka
  • Morčacie: prsia


Najskôr mäso očistíme od šliach, blán a iných nečistôt. Potom ho vložíme na 1–2 hodiny do mrazničky, aby sa nám ľahšie krájalo. Následne mäso krájame proti vláknu na tenké plátky hrubé približne 3–5 mm. Takto získame ideálnu textúru jerky.

Marinovanie

Marinovanie je kľúčová časť prípravy – a fantázii sa tu medze naozaj nekladú. Marináda môže byť sladká, pikantná, korenistá alebo bylinková – závisí len od vašich chutí. Na dosiahnutie najlepšej chuti by malo mäso v marináde odpočívať minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Sušenie

Existuje niekoľko spôsobov, ako mäso usušiť. Z hygienických dôvodov určite neodporúčame sušiť mäso vonku, hoci sa táto metóda tradične používa v niektorých mimoeurópskych krajinách. Pre domáce podmienky sa najlepšie osvedčili dve metódy – sušenie v rúre alebo v sušičke na ovocie.


V rúre môžeme mäso uložiť na papier na pečenie alebo ho zavesiť na špajdle medzi rošty. V sušičke mäso rovnomerne rozložíme na jednotlivé poschodia – vrstvy občas môžeme vymeniť. Dbáme na to, aby sa kúsky mäsa neprekrývali.


Optimálna teplota a čas sušenia:

  • Hovädzie: 60 °C, 5–7 hodín
  • Bravčové: 70 °C, 4–6 hodín
  • Morčacie: 75 °C, 3–5 hodín


Správne usušené jerky spoznáme podľa toho, že plátky sú pružné, jemne sa lámu a ich okraje sú mierne stočené.

Skladovanie

Hotové domáce jerky skladujeme v potravinovej fólii alebo v uzatvárateľnom vrecku v chladničke. Správne uskladnené vydrží približne 2 týždne.

Záver

Príprava domáceho jerky je nielen zábavná, ale aj praktická a zdravá voľba pre každého milovníka mäsa. Nielenže máte plnú kontrolu nad kvalitou a chuťou svojej pochúťky, ale zároveň si môžete užiť experimentovanie s rôznymi marinádami a technikami sušenia. Tak smelo do toho – domáce jerky vás určite nesklame!

Ďalšie články

Chov motýľov

24.10.2025

Chov motýľov

Chov motýľov je fascinujúci, neopozeraný a mimoriadne zaujímavý koníček, ktorý vás obohatí o množstvo informácií aj radosti. Ponúka možnosť sledovať celý vývoj motýľa – od vajíčka cez húsenicu a kuklu až po dospelého jedinca. Zároveň tým môžete prispieť k ochrane týchto krásnych a krehkých tvorov. Poďme sa spolu pozrieť, ako s chovom začať.

Prečítať článok
Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

21.10.2025

Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

Správna výživa je úplným základom pre zdravie a výkonnosť dojníc. Kravy sú náročné zvieratá – či už ide o produkciu mlieka, reprodukciu alebo celkovú pohodu, každá zložka kŕmnej dávky má svoj význam.

Prečítať článok
Besnota

17.10.2025

Besnota

Besnota je smrteľne nebezpečné vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na človeka. Vírus napáda nervový systém a postupne spôsobuje jeho zlyhanie. Najčastejšie ju šíria cicavce – predovšetkým psy, mačky, líšky, netopiere alebo napríklad lasice. K nákaze zvyčajne dochádza pohryzením, pretože vírus sa nachádza v slinách nakazeného zvieraťa. Viac informácií sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok