-800x800.jpg)
Prečo nejesť morčacie vajcia?
O vajíčkach, ktoré znášajú sliepočky, sa rozpráva už deťom v škôlke. Prečo už ale väčšinou sa nehovorí, že chutné vajíčka má aj prepelica alebo kačica? A ako je to teda vlastne s morkou?
Morčacie mäso vs. morčacie vajcia
Na rozdiel od slepačích či prepeličích vajíčok a ich nespočetných tepelných úprav, ktoré ľudia vymysleli, aby si na nich mohli pochutnať, morčacie vajíčka na jedálnom lístku bežných reštaurácií človek väčšinou nenájde.
Ponuka pokrmov z morčacieho mäsa je oproti tomu v reštauráciách úplne bežnou záležitosťou. Jedným z obľúbených celoročných fit pokrmov sa v poslednej dobe stala tortilla s morčacím mäsom a zeleninou. Naozaj, kto si tortillu s morčacím mäsom ešte nepripravil, nevie, o čo prichádza.
Morčacie mäso sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín a menším obsahom tuku v svalovine, je teda považované za dieteticky veľmi výhodné a navyše veľmi chutné, preto ho ľudia konzumujú tak radi.
Vajcia nám dáva aj morka, ale
Morka domáca sa chová oddávna predovšetkým pre mäso a okrajovo aj pre perie, aj keď z nej samozrejme človek môže mať úžitok ako pri kure domácej aj pre vajcia. K tomu sa však viaže jedno veľké ale.
Dopyt po vajíčkach je veľký a poskytnúť také množstvo vajec ľuďom sa dlhodobo darí len sliepkam. Kur domáci, respektíve ľahké plemená ako sú Plymutky alebo Rodajlendky a ďalšie vyšľachtené hybridné plemená určené na znášanie vajec ako napríklad Leghornky, nechávajú čo do počtu znesených vajec morky ďaleko za sebou.
Morka domáca znesie zhruba osemdesiat vajec ročne. Oproti tomu sliepka, takzvaná nosnica, dokáže vyprodukovať ročne vajec až tristo, čo je približne štyrikrát toľko.
Keď príde na spôsob znášania vajec, stoja si morky oproti sliepkam horšie aj v drobných chovoch. Morky totiž na rozdiel od sliepok svoje vajcia znáša aj mimo kurníka. Tým pádom sú vajíčka oveľa viac náchylné na zánik, pretože sa môžu stať ľahkou korisťou kuny alebo iných lesných šeliem.
Morčacie vajcia
Pokiaľ ale potrebujete morčacie vajcia zohnať, nie je to nemožné. Len pozor, väčšina farmárov predáva morčacie násadové vajcia, ktoré sú určené na liahnutie, teda nie na priamu konzumáciu. Na násadové vajcia od farmára si pripravte okolo 2 eura.
Morčacie vajce je podstatne väčšie ako slepačie, ale chuťovo je mu veľmi podobné. Pokiaľ sa ho rozhodnete zaradiť do jedálnička, odporúčame dodržať nasledujúcu radu. Vzhľadom na jeho veľkosť sa predlžuje dĺžka tepelnej úpravy - morčacie vajcia bude potrebné dlhšie variť vo vode aj piecť na panvici. Tým zabránite prípadnému prenosu salmonely.
Nároky na chov
Možnosť teda je si z násadového vajca vypiplať vlastnú morku. V tomto prípade sa pripravte ale na to, že oproti sliepke bude morka náročnejšia na množstvo jedla, ktoré jej musíte zaistiť. Inak sa chov moriek od chovu sliepok zásadne nelíši.
Nezabudnite na to, že z morky budete mať najväčší úžitok pre mäso. Medzi labužníkmi sa traduje, že každá jej mäsitá časť je chuťovo špecifická a dá sa z nej v kuchyni vykúzliť pokrm, po ktorom sa budú každému zbiehať sliny.
Radšej sliepku
Pokiaľ by ste chceli na chov pre mäso radšej sliepky, poobzerajte sa po plemenách, ktoré na to boli vyšľachtené - Dorkinka alebo napríklad plemeno Sussex. Tie sú väčšie a silnejšie na rozdiel od ľahkých plemien sliepok určených na chov na vajcia spomínaných vyššie.
Morka teda nie je čo do znášania vajec práve jednotka na plnenie plánu, ale za to môže ponúknuť iný triumf - mäso.
Vedeli ste?
Morka, respektíve moriak, boli najskôr domestikované v Amerike, odkiaľ pochádza jej predchodca moriak divoký. Do Európy ich priviezli Španieli svojimi loďami až v 16. storočí, vtedy im ešte hovorili indické sliepky. V Česku ich naši predkovia domestikovali až po roku 1900..
Ďalšie články

29.04.2025
Je pre psa lepší obojok alebo postroj?
Na trhu nájdete množstvo rôznych typov postrojov a obojkov. Ako však spoznať, ktorý z nich je ten pravý práve pre vášho miláčika? Poďme sa na to spoločne pozrieť.
Prečítať článok
29.04.2025
Ako vyzerá včelársky rok?
Práca včelára sa odvíja od prírody – od počasia, teplôt a predovšetkým od dostupnosti prirodzených zdrojov včelej potravy. Preto je zásadné sledovať ročný cyklus, ktorý zahŕňa kvitnutie tzv. vodiacich rastlín. Každé obdobie má svoje špecifické požiadavky na starostlivosť o včelstvo. Včelársky rok možno rozdeliť do siedmich základných období, pričom každé z nich vyžaduje konkrétne postupy a opatrenia. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.
Prečítať článok
27.04.2025
Chov činčíl
Chov činčíl si získava stále väčšiu obľubu vďaka ich roztomilej podobe, priateľskej povahe a mimoriadne hebkej srsti. Tieto malé hlodavce, pôvodom z juhoamerických And, boli v prírode takmer vyhubené kvôli lovu na kožešinu. Dnes sa činčily chovajú prevażne ako domáci miláčikovia. Sú to nočné zvieratá, ktoré väčšinu dňa prespia a aktívne sú až po zotmení. Sú veľmi spoločenské, preto sa odporúa chovať ich aspoň v páre. Priemerná dĺžka života činčíl je 10–15 rokov, pričom výnimočne sa môžu dožiť až 20 rokov.
Prečítať článok