Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr

V predchádzajúcom článku s názvom „Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?“ sme písali o tom, že cena kozích a ovčích syrov je daňou za ich nesporné výhody. Ak ste však chovateľom oviec alebo kôz, nemusíte sa touto otázkou zaoberať. Máte jedinečnú možnosť vyrobiť si vlastný syr, po ktorom sa doma v okamihu zapráši. Ako vyrobiť domáci syr z mlieka?

Výber mlieka

Výroba syra nemusí byť zložitá. Podobne ako pri výrobe ovčieho syra, aj pri výrobe kozieho syra je potrebné vybrať správne mlieko, ktoré by malo byť čerstvé a bez prímesí. Počítajte s tým, že z 8 litrov ovčieho alebo kozieho mlieka sa vyrobí 1 kg syra.


Pasterizácia

Tento krok pri výrobe domáceho syra spočíva v ošetrení mlieka, aby sa odstránili mikroorganizmy. Existujú však aj nepasterizované syry, ako napríklad parmezán, so špecifickou charakteristickou chuťou.


Na ohrev mlieka sa používa špeciálny pasterizátor, ale v prípade núdze postačí aj veľký kuchynský hrniec. Mlieko zohrejte na konštantnú teplotu 72 °C - dávajte pozor, aby sa mlieko nezovrelo. Potom nechajte hrniec s mliekom stáť asi pol hodiny a ochlaďte ho na 33 - 34 °C - skontrolujte teplomerom.

Mliečne kultúry a strúhadlo na syr

Jedným z rozhodujúcich krokov je pridanie mezofilnej kultúry, ktorá ovplyvňuje konečné zrenie a konzistenciu potraviny. Mliečnu kultúru nechajte pôsobiť ešte aspoň 30 minút.


Keď sa prospešné baktérie rozmnožia, vložte do polotovaru primerané množstvo syridla. Proces syrenia, inými slovami, zrážanie mliečnej bielkoviny, povedie k hustejšej štruktúre.

Tvorba

Vzniknutý tvaroh premiešajte, ak je to možné, pomocou syrovej harfy, alebo ho nakrájajte a nechajte odkvapkať. Keď sa prebytočná srvátka oddelí a zostane len tuhá syrenina, prichádzajú na rad formy. Tu získava syr svoj konečný tvar, ktorý ovplyvňuje aj proces zrenia.

Solenie a zrenie

Výsledný syr sa solí, aby získal správnu chuť a zároveň sa zachoval. Solí sa povrchovo alebo v slanom náleve.


Teraz už záleží na Vašom uvážení. Ak chcete čerstvý kozí a ovčí syr, máte prakticky hotovo a stačí ho len správne uskladniť. Na tvrdý kozí a ovčí syr si budete musieť chvíľu počkať, pretože jeho zrenie trvá mnoho mesiacov a vyžaduje si optimálnu teplotu a vlhkosť.

A syr je na svete

Veríme, že budete s výsledkom spokojní, a to tak v prípade mäkkých, ako aj tvrdých syrov. Zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste mali možnosť ovplyvniť každý malý krok v procese výroby syra.

Ďalšie články

Aké máme plemená sliepok?

11.06.2025

Aké máme plemená sliepok?

Všetkým milovníkom hospodárstva je jasné, že sliepky sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Ich rozmanité plemená sa vyznačujú špecifickými vlastnosťami, ktoré ich predurčujú na rôzne účely. Správny výber plemena je pre chovateľa obzvlášť dôležitý, preto sme pre vás pripravili stručný prehľad vybraných plemien sliepok a ich zaujímavých vlastností.

Prečítať článok
Ako na chov fretky?

10.06.2025

Ako na chov fretky?

Fretka je malá a hbitá šelma príbuzná kunám. Ide o inteligentné, spoločenské a hravé zviera, ktoré sa hodí aj na chov v byte. Aby bola fretka spokojná a zdravá, potrebuje dostatok priestoru, pohybu, kvalitnej potravy a predovšetkým pozornosť. Ako na to, sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok
Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

09.06.2025

Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

Na lúkach a pastvinách nájdeme množstvo jedovatých rastlín, ktoré môžu ohroziť zdravie zvierat, najmä koní, ktorí sú na ne veľmi citliví. Tieto rastliny môžu byť nebezpečné ako čerstvé, tak aj usušené v sene. Predstavíme si tie najčastejšie a najnebezpečnejšie z nich.


Prečítať článok