
Autor: Luboš Burda
11.01.2024
Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?
O benefitoch ovčieho a kozieho syra koluje mnoho chýrov. Zodpovedá však ich cena skutočnej pridanej hodnote? V tomto článku sa dozviete nielen túto skutočnosť, ale aj tipy, ako používať tradičné pochúťky z mlieka.
Chuť
Ovčie a kozie syry vynikajú svojou unikátnou a nápaditou chuťou. Výslednú arómu ovplyvňuje najmä spôsob a čas skladovania - kým naše "klenoty", parenica a oštiepok, bývajú vďaka slanému nálevu a zaúdeniu slanšie, francúzsky rokfort má typický nádych ovocia a orechov. Talianska pochúťka pecorino, vyrábaná v Toskánsku alebo na Sicílii, prináša gastronomický zážitok podobný parmezánu - výrazne pikantnú príchuť a konzistenciu vhodnú na strúhanie. U kozích syrov je nespornou výhodou, že sa dajú konzumovať vo všetkých štádiách zrelosti. Na svoje si prídu milovníci jemnejších aj pikantnejších druhov syrov.
Nutričné hodnoty
"Mňam, týmto čítaním ste navnadili moje chuťové poháriky, bude veľmi ťažké odolať. Vyzerá to veľmi lákavo, ale... myslím si, že ovčie a kozie syry sú dosť tučné..."
Je pravda, že obaja zástupcovia spadajú skôr medzi tučnejšie syry. Avšak tuky obsiahnuté v ovčom a kozom mlieku sú hodnotnejšie ako u mlieka kravského a tiež ľahko stráviteľné. Aj preto predstavujú dôležitú zložku výživového príjmu. Tu sa však výhody nekončia - kozí syr totiž obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov a vysokohodnotných bielkovín. Ovčie mlieko a produkty z neho vyrobené sú dokonca trikrát bohatšie na srvátkové proteíny než tie kravské! Pravidelná konzumácia kozieho syra preukázateľne vedie k eliminácii nervových porúch a stresu a podporuje tráviaci systém. Oproti tomu ovčí syr by nemal v menších množstvách spôsobovať problémy ani ľuďom s laktózovou intoleranciou, ktorí sa tak nutne nemusia ochudobniť o jeho prednosti.
Tipy na recepty z ovčieho a kozieho syra
Milovníci stredomorskej kuchyne zbystrili, prichádza totiž nie len ich chvíľa. Ovčie aj kozie syry majú v gastronómii široké uplatnenie, či už ako jedna zo základných zložiek jedál, alebo ako dochucovadlo.
Šalát s červenou repou a kozím syrom je jednoduchý pokrm, ktorý zachutí aj zarytým milovníkom mäsa. Skúsiť môžete aj francúzsky slaný koláč quiche, kde namiesto čedaru použijete práve kozí syr.
Grilovaný ovčí oštiepok je veľmi nebezpečný na konzumáciu. Je totiž vysoko návykový a v kombinácii s brusnicovou omáčkou spôsobí slasť, o ktorú sa už nebudete chcieť ochudobniť. Talianske pecorino si síce negrilujete, môžete ním však ochutiť penne so sušenými paradajkami alebo špagety alla carbonara - u nich sa ale radšej vyhnite smotane, aby ste Talianov neurazili.
Za veľa peňazí ešte viac muziky
Dáte nám za pravdu, keď povieme, že vyššia cena ovčích a kozích syrov stále zodpovedá ich prednostiam? Pri čerstvých druhoch sa oplatí sledovať zľavové akcie, zatiaľ čo tie trvanlivejšie, ako je Pecorino Romano, využijete opakovane a v konečnom dôsledku sa suma rozráta. Tak os chuťou do sveta ovčích a kozích syrov!
Ďalšie články

07.04.2025
Ako spracovať vlnu?
Ručné spracovanie vlny má dlhoročnú tradíciu. Ide o výnimočný materiál s výbornými vlastnosťami. Skôr než sa však z vlny stane napríklad sveter, musí prejsť dlhou cestou rôznych úprav. Aké kroky sú teda potrebné?
Prečítať článok
31.03.2025
Druhy vajec
Keď sa povie „vajce“, väčšine z nás sa automaticky vybaví slepačie. Len málokto si ako prvé predstaví iný druh. Pritom dobre vieme, že vajcia znášajú aj iné vtáky – a niektoré z nich sú dokonca bežne dostupné. V obchodoch najčastejšie narazíme na slepačie vajcia, občas aj na prepeličie. Ostatné druhy sú skôr vzácnosťou. Poďme sa teda pozrieť na to, aké vajcia sa dajú konzumovať a čím sa medzi sebou líšia.
Prečítať článok
30.03.2025
Chov alpak a lám
Chov lám a alpak získava na Slovensku čoraz väčšiu obľubu. Chovatelia oceňujú ich pokojnú a priateľskú povahu, nenáročnosť, všestranné využitie a exotický vzhľad. Tieto zvieratá možno úspešne chovať aj na spoločných pastvinách s inými druhmi. Lamy sú navyše prirodzene dominantné a teritoriálne, vďaka čomu dokážu účinne chrániť stádo pred predátormi. Chcete vedieť, ako sa o tieto impozantné zvieratá správne starať? Pripravili sme pre vás užitočné informácie a praktické tipy, ktoré vám pomôžu porozumieť ich správaniu a zabezpečiť im ten najlepší možný domov.
Prečítať článok