

Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr
V predchádzajúcom článku s názvom „Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?“ sme písali o tom, že cena kozích a ovčích syrov je daňou za ich nesporné výhody. Ak ste však chovateľom oviec alebo kôz, nemusíte sa touto otázkou zaoberať. Máte jedinečnú možnosť vyrobiť si vlastný syr, po ktorom sa doma v okamihu zapráši. Ako vyrobiť domáci syr z mlieka?
Výber mlieka
Výroba syra nemusí byť zložitá. Podobne ako pri výrobe ovčieho syra, aj pri výrobe kozieho syra je potrebné vybrať správne mlieko, ktoré by malo byť čerstvé a bez prímesí. Počítajte s tým, že z 8 litrov ovčieho alebo kozieho mlieka sa vyrobí 1 kg syra.
Pasterizácia
Tento krok pri výrobe domáceho syra spočíva v ošetrení mlieka, aby sa odstránili mikroorganizmy. Existujú však aj nepasterizované syry, ako napríklad parmezán, so špecifickou charakteristickou chuťou.
Na ohrev mlieka sa používa špeciálny pasterizátor, ale v prípade núdze postačí aj veľký kuchynský hrniec. Mlieko zohrejte na konštantnú teplotu 72 °C - dávajte pozor, aby sa mlieko nezovrelo. Potom nechajte hrniec s mliekom stáť asi pol hodiny a ochlaďte ho na 33 - 34 °C - skontrolujte teplomerom.
Mliečne kultúry a strúhadlo na syr
Jedným z rozhodujúcich krokov je pridanie mezofilnej kultúry, ktorá ovplyvňuje konečné zrenie a konzistenciu potraviny. Mliečnu kultúru nechajte pôsobiť ešte aspoň 30 minút.
Keď sa prospešné baktérie rozmnožia, vložte do polotovaru primerané množstvo syridla. Proces syrenia, inými slovami, zrážanie mliečnej bielkoviny, povedie k hustejšej štruktúre.
Tvorba
Vzniknutý tvaroh premiešajte, ak je to možné, pomocou syrovej harfy, alebo ho nakrájajte a nechajte odkvapkať. Keď sa prebytočná srvátka oddelí a zostane len tuhá syrenina, prichádzajú na rad formy. Tu získava syr svoj konečný tvar, ktorý ovplyvňuje aj proces zrenia.
Solenie a zrenie
Výsledný syr sa solí, aby získal správnu chuť a zároveň sa zachoval. Solí sa povrchovo alebo v slanom náleve.
Teraz už záleží na Vašom uvážení. Ak chcete čerstvý kozí a ovčí syr, máte prakticky hotovo a stačí ho len správne uskladniť. Na tvrdý kozí a ovčí syr si budete musieť chvíľu počkať, pretože jeho zrenie trvá mnoho mesiacov a vyžaduje si optimálnu teplotu a vlhkosť.
A syr je na svete
Veríme, že budete s výsledkom spokojní, a to tak v prípade mäkkých, ako aj tvrdých syrov. Zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste mali možnosť ovplyvniť každý malý krok v procese výroby syra.
Ďalšie články

16.09.2025
Pododermatitída u morčiat
Pododermatitída je pomerne časté ochorenie kože, svalov, šliach a kĺbov, ktoré postihuje predovšetkým končatiny. Najčastejšie sa vyskytuje u morčiat, ale môže postihnúť aj iné druhy zvierat. Ide o bolestivý a nepríjemný stav, ktorý morčaťu výrazne znepríjemňuje pohyb aj celkovú pohodu. Poďme sa na toto ochorenie spoločne pozrieť.
Prečítať článok
15.09.2025
Prečo vtáky nekŕmiť pečivom?
Blíži sa chladné obdobie a s ním aj ľudská túžba pomáhať a prilepšovať zvieratkám. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri prikrmovaní, je kŕmenie vtákov pečivom. Aj keď im pečivo podávate s tým najlepším úmyslom, spôsobí im viac škody než úžitku. Prečo je to tak?
Prečítať článok
12.09.2025
Ako kŕmiť kozy?
Chov kôz v domácich podmienkach je stále obľúbenejší. Či už ide o mlieko, mäso alebo len radosť zo zvierat, základom úspechu je správna výživa. Kozy sú citlivé, ale vďačné zvieratá – ak im zabezpečíte kvalitné krmivo, čistú vodu a vhodné podmienky, odmenia sa vám vitalitou aj produkciou. Ako na to?
Prečítať článok