

Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr
V predchádzajúcom článku s názvom „Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?“ sme písali o tom, že cena kozích a ovčích syrov je daňou za ich nesporné výhody. Ak ste však chovateľom oviec alebo kôz, nemusíte sa touto otázkou zaoberať. Máte jedinečnú možnosť vyrobiť si vlastný syr, po ktorom sa doma v okamihu zapráši. Ako vyrobiť domáci syr z mlieka?
Výber mlieka
Výroba syra nemusí byť zložitá. Podobne ako pri výrobe ovčieho syra, aj pri výrobe kozieho syra je potrebné vybrať správne mlieko, ktoré by malo byť čerstvé a bez prímesí. Počítajte s tým, že z 8 litrov ovčieho alebo kozieho mlieka sa vyrobí 1 kg syra.
Pasterizácia
Tento krok pri výrobe domáceho syra spočíva v ošetrení mlieka, aby sa odstránili mikroorganizmy. Existujú však aj nepasterizované syry, ako napríklad parmezán, so špecifickou charakteristickou chuťou.
Na ohrev mlieka sa používa špeciálny pasterizátor, ale v prípade núdze postačí aj veľký kuchynský hrniec. Mlieko zohrejte na konštantnú teplotu 72 °C - dávajte pozor, aby sa mlieko nezovrelo. Potom nechajte hrniec s mliekom stáť asi pol hodiny a ochlaďte ho na 33 - 34 °C - skontrolujte teplomerom.
Mliečne kultúry a strúhadlo na syr
Jedným z rozhodujúcich krokov je pridanie mezofilnej kultúry, ktorá ovplyvňuje konečné zrenie a konzistenciu potraviny. Mliečnu kultúru nechajte pôsobiť ešte aspoň 30 minút.
Keď sa prospešné baktérie rozmnožia, vložte do polotovaru primerané množstvo syridla. Proces syrenia, inými slovami, zrážanie mliečnej bielkoviny, povedie k hustejšej štruktúre.
Tvorba
Vzniknutý tvaroh premiešajte, ak je to možné, pomocou syrovej harfy, alebo ho nakrájajte a nechajte odkvapkať. Keď sa prebytočná srvátka oddelí a zostane len tuhá syrenina, prichádzajú na rad formy. Tu získava syr svoj konečný tvar, ktorý ovplyvňuje aj proces zrenia.
Solenie a zrenie
Výsledný syr sa solí, aby získal správnu chuť a zároveň sa zachoval. Solí sa povrchovo alebo v slanom náleve.
Teraz už záleží na Vašom uvážení. Ak chcete čerstvý kozí a ovčí syr, máte prakticky hotovo a stačí ho len správne uskladniť. Na tvrdý kozí a ovčí syr si budete musieť chvíľu počkať, pretože jeho zrenie trvá mnoho mesiacov a vyžaduje si optimálnu teplotu a vlhkosť.
A syr je na svete
Veríme, že budete s výsledkom spokojní, a to tak v prípade mäkkých, ako aj tvrdých syrov. Zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste mali možnosť ovplyvniť každý malý krok v procese výroby syra.
Ďalšie články

12.03.2025
Mačky a mlieko
Keď sa povie mačka, určite si ju mnohí z Vás predstavia s miskou mlieka. Tieto dve veci sú odnepamäti spájané dokopy, má to však svoje úskalia. Ako to teda v skutočnosti je?
Prečítať článok
10.03.2025
Senáž vs. Siláž
Fermentované krmivá pre hospodárske zvieratá hrajú kľúčovú úlohu v ich výžive a zdraví. Sú plné prospešných látok a ich kvalita sa pozorne sleduje – od konzistencie a vône až po DM či pH. Stretnúť sa môžeme s dvomi pojmami, ktoré sú si na prvý pohľad podobné, avšak rozdiel medzi nimi v skutočnosti je. Poďme sa na to pozrieť.
Prečítať článok
04.03.2025
Prvá pomoc u zvierat
Naši domáci miláčikovia sú pre nás ako rodina, a preto chceme, aby boli v bezpečí za každých okolností. Niekedy sa však môžeme ocitnúť v situácii, keď budú potrebovať našu okamžitú pomoc – a práve my budeme rozhodujúcim faktorom medzi životom a smrťou. V takých chvíľach je kľúčové zachovať pokoj, nepanikáriť a byť pripravení konať.
Prečítať článok