
Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Ako používať prepustené maslo?
Zaujal vás článok "V čom spočívajú hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom"? Zaiste si pamätáte, že oba tuky nie je vhodné používať na vyprážanie. Máme ale dobrú správu, existujú aj iné alternatívy ako len v podobe rafinovaných olejov. Jedným z nich je prepustené maslo ghí, často nazývané ako tekuté zlato. V dnešnom článku si povieme viac o tom, čo je ghí a aké má napríklad využitie.
Elixír zdravia z pravekej Indie
Hoci sa zdá, že sa s prepusteným maslom stretávame až v posledných rokoch, je pravdou, že história tejto pochúťky siaha až 5 tisíc rokov späť, a to do pravekej Indie. Indovia považovali "ghíčko" za blahodarný prostriedok, a my si dnes povieme, čo ich k tomu viedlo.
Ako sa robí prepustené maslo
Recept na prepustené maslo znie pomerne jednoducho. Maslo ghí vznikne prevarením klasického masla, kedy z pôvodného mliečneho výrobku zostane iba tuk bez laktózy a mliečnych sedimentov.
Uplatnenie v kuchyni
Tzv. dymový bod ghíčka nastáva až pri teplote 250 stupňov, čo predurčuje potravinu ako skvelý podklad na vyprážanie. Nehrozí tu tak uvoľňovanie nebezpečných karcinogénnych toxínov. Ghí síce nemá tak výraznú chuť, ako klasické maslo, stále ale pozitívne ovplyvňuje výslednú arómu pokrmu. Prepustené maslo nájde v gastronómii množstvo ďalších využití, a to v prípade pečenia, varenia aj studenej kuchyne.
Straviteľné pre všetkých
Ghí je vďaka svojmu procesu výroby zbavené mliečnych bielkovín, môžu si ho tak vychutnať aj osoby s intoleranciou na laktózu. Kyselina maslová naopak pôsobí protizápalovo a podporuje tráviaci trakt. Prepustené maslo na seba navyše dokáže viazať toxíny, čo pozdvihne vašu snahu v chudnutí.
Vitamíny nesmú chýbať
Očista. Zmizne to zlé a zostane len to prínosné. Hoci to znie ako fantázia, prepustené maslo si skutočne zachováva vitamíny, antioxidanty, horčík a železo, zatiaľ čo je zbavené látok, ktoré najmä pri tepelnej úprave môžu byť škodlivé. Ghí ďalej obsahuje vysoké množstvo butyrátu, čiže mastné kyseliny s pozitívnym účinkom na tráviaci systém. Nutričné hodnoty prepusteného masla tak možno považovať za úplnú bombu.
Ako dlho vydrží ghí?
Síce sa nejedná o cenovo dostupný produkt, pokiaľ ale vezmete do úvahy jeho prospešnosť a niekoľkomesačnú trvanlivosť - v chladničke vydrží dokonca rok, stojí jeho nákup za zváženie.
Môžete si ale skúsiť vyrobiť aj domáce ghí maslo. Klasické maslo rozpustíte v hrnci a necháte chvíľu prevárať na miernom plameni. Postupne odoberiete mliečnu bielkovinu, precedíte a máte hotovo! Dajte si ale pozor, aby ste tekutinu nepripálili.
"Bio z bio"
Pokiaľ chcete maximalizovať kvalitu prepusteného masla pri zaručenom pôvode, najlepším riešením bude si vyrobiť vlastné maslo, ako zdroj pre tzv. tekuté zlato.
S využitím maselnice na výrobu masla si pripravíte ten najlepší mliečny tuk, z ktorého časť použijete napríklad do krémov, a zvyšok na milované ghíčko. A po dnešku, keď už viete, čo je prepustené maslo, môžete s radosťou školiť svojich príbuzných.
Ďalšie články

23.04.2025
Čo je stereotypné správanie u zvierat?
Stereotypné správanie u zvierat, známe aj ako stereotypia, sa vyznačuje opakovanými, zdanlivo bezúčelnými alebo zritualizovanými pohybmi či prejavmi správania, ktoré zvieratá vykonávajú často v prostredí, ktoré nezodpovedá ich prirodzeným potrebám. V nasledujúcom článku si túto problematiku priblížime.

22.04.2025
Destruktívne škrabanie u mačiek
Destruktívne škrabanie je častým problémom, s ktorým sa stretáva mnoho chovateľov mačiek. Môže viesť k poškodeniu nábytku, tapiet či iných predmetov v domácnosti, čo môže značne znepríjemniť život. V tomto článku sa spoločne pozrieme na príčiny, riešenia a prevenciu tohto správania.
Prečítať článok
15.04.2025
Ako založiť akvárium?
Vlastné akvárium nie je len krásna dekorácia, ale skutočný kúsok prírody, ktorý prinesie do nášho domova pokoj a harmóniu. Pozorovanie farebných rybičiek, jemné vlnenie rastlín a tiché špliechanie vody majú preukázateľne upokojujúce účinky na myseľ. Ak ťa tiež láka vytvoriť si svoj vlastný vodný svet, pripravili sme jednoduchý návod, ako na to.
Prečítať článok