-800x800.jpg)
Zaujímavosti o prepeličkách a ich chove
Hoci je pre prepelice charakteristický malý vzrast, teší sa pomerne vysokej popularite. Naraziť na ne môžete ako vo voľnej prírode, tak aj v rade chovov vrátane tých domácich, hoci chov sliepok je u nás samozrejme oveľa rozšírenejší. Pokiaľ sa o prepeličkách a ich chove chcete niečo zaujímavé dozvedieť, poďte sa na tohto vtáka s roztomilým vzhľadom pozrieť podrobnejšie.
Charakteristika
Prepelice sú hrabaví vtáci, ktorí sa radia do čeľade bažantovitých a podčeľade jarabice. Prirodzene sa vyskytujú v Európe, Ázii, Afrike, Austrálii a na Novom Zélande a najčastejšie ich môžete uvidieť na trávnatých a krovinatých územiach.
V Slovenskej republike voľne žije prepelica poľná, čo je aj napriek svojmu zavalitému telu najmenší zástupca bažantovitých vtákov v Európe, keď dosahuje dĺžku len okolo 20 centimetrov a hmotnosti najviac 130 gramov. Typické je pre ňu nenápadné sfarbenie korešpondujúce s jej plachosťou. Perie na chrbte a hlave je husto pokryté tmavohnedými škvrnami a brucho majú prepelice svetlohnedé. V prírode ako potravu hľadajú hlavne semená, bobule či mladé rastliny a nepohrdnú ani drobnými bezstavovcami, ktoré chytajú na zemi, a larvami vyhrabanými z pôdy. Mäkký hmyz a pavúky sú potravou najmä pre mláďatá, u dospelých jedincov prevláda v potrave rastlinná zložka.
Chov a úžitok
V tuzemských chovoch sa pre úžitok obvykle chovajú prepelice japonské, ktoré sa delia na nosný a mäsový typ. Chovajú sa z rovnakého dôvodu ako napríklad populárna sliepka – pre vajcia a mäso. Prepeličie vajcia v priemere váži asi 13 gramov, takže je pre predstavu približne štyrikrát až päťkrát menšie ako vajcia slepačie, pričom nosná prepelica znáša zhruba 300 kusov vajec ročne a mäsová najviac 250 vajec za rok. Vajcia prepelíc mäsového typu však bývajú o trochu väčšie ako u nosného, vážia približne 15 gramov oproti 11 gramom v prípade nosného typu prepelice. Aj napriek ich veľkosti sa dá z prepeličích vajec vďaka ich vysokému počtu v kuchyni všeličo vytvoriť. Škrupina vajec je škvrnitá a každé vajce vďaka tomu získava unikátny vzhľad.
Pokiaľ dostanete chuť na prepeličie mäso, tak aby ste sa najedli, je dobré chovať mäsový typ prepelíc, ktorého zástupcovia dosahujú hmotnosť až 300 gramov, zatiaľ čo tie nosné maximálne 180 gramov. Neurobíte chybu, keď prepeličku pripravíte s plnkou a so slaninou. Prepeličie mäso je veľmi krehké a naozaj chutné. Obsahuje málo kalórií a tuku.
Kde chovať prepelice
Prepelice možno chovať buď v klietkach, alebo vo voliére. Lepšou možnosťou je chovať prepelice v klietkach, každá by pritom mala mať svoju vlastnú. Vzhľadom na to, že sa bežne chová viac prepelíc naraz, klietky pre prepelice sa obvykle vyrábajú ako sústava niekoľkých klietok dohromady a často sú viacposchodové. Čím väčší priestor prepelice v klietke majú, tým lepšie.
Priestranná voliéra, v ktorej sa v domácich podmienkach prepelice často chovajú, by sa mohla s ohľadom na ponúkaný priestor javiť výhodnejšie, ale opak je pravdou. Pokiaľ sú prepelice v jednom priestore vedľa seba, spôsobuje to u nich stres a to má za následok zníženie znášky vajec. V prípade, že tomuto spôsobu chovu napriek tomu dáte prednosť, musíte tiež počítať s tým, že vajcia budú prepelice znášať všade, kde ich napadne, a tým ľahšie dôjde k ich znečisteniu a prípadne aj rozbitiu. Čiastočne tomu možno predísť umiestnením znáškových hniezd do voliéry.
Ako chytať prepelice
Pretože sú prepelice plaché, musíte k ich chytaniu pristupovať s náležitou opatrnosťou, aby ste im neublížili. Pokiaľ ich nečakane prekvapíte a budete príliš horliví, budú sa zo všetkých síl snažiť uletieť alebo utiecť.
Dobrou pomôckou na odchyt prepelice je podberák na ryby. Potom, čo prepeličku prikryjete podberákom, ju môžete pomaly vziať do rúk. Ideálne ju držte za krídla a beháky, čím minimalizujete riziko, že sa vám vyšmykne. Keby ste ju chytali alebo len ledabolo držali za perie, perie vyšklbnete a prepelica sa dá na úťek. Ide o takzvané úľakové pelichanie.
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok