Šrotovník na obilie – na čo slúži a prečo je dobré ho mať

Autor: Juraj Korim

20.02.2024

Šrotovník na obilie – na čo slúži a prečo je dobré ho mať

Užitočná pomôcka nielen pre chovateľov kury domácej. Čo o šrotovníku na obilie vieme ďalej? Sila mechanizmu vám dokáže nadrviť aj kukuricu, po ktorej sa v kurníku/kuríne ihneď zapráši. Vydajte sa s nami na potulky šrotovníkmi na kukuricu a obilie a objavte všetky ich prednosti v novom článku.

Na čo slúži šrotovník na obilie

Pestujete si vlastné plodiny? Máte vyhrané! Nákup elektrického mlynčeka na obilie Vám umožní vlastné spracovanie obilia či kukurice a ušetríte tak za kŕmnú zmes. Nemusíte si robiť ani starosti s pôvodom zberu. Krmivo zmiešate podľa vlastných potrieb, pričom môžete nájsť optimálnu kombináciu pochutín, ktoré vyhovujú vašim zvieratám. Domácky vyrobená potrava neobsahuje konzervanty ani nadbytočný cukor a dá sa všeobecne považovať za bohatšie na živiny.

A prečo by sa vôbec malo uvažovať nad mletím potravy? Rozdrvené obilniny a strukoviny sa hospodárskym zvieratám oveľa lepšie spracovávajú v tráviacom systéme. Pri hydine je mletie obilia a krmiva priamo nevyhnutné, pretože v opačnom prípade im hrozí aj poškodenie tráviaceho traktu.

U obilia prínosy šrotovníka nekončia

Stroj na šrotovanie obilia využijete nielen na drvenie pšenice či raže, ale aj spomínanej kukurice, ryže, prosa alebo fazule a hrachu. Pozor, všestrannú mašinku je možné použiť aj na spracovanie bylín pri výrobe domácich čajov a na šrotovanie sladu. Ak vezmete do úvahy všetku funkčnosť zariadenia, zriedka kedy sa stane, že by preležalo mesiace v kúte.

Za nesporné výhody šrotovníka na obilie ďalej považujeme nenáročnú údržbu, pri ktorej nie je nutné využívať chemické prostriedky. Priestranný barel môže v prípade núdze poslúžiť aj na uskladnenie potravy.


Domáca múka

Eso v rukáve. Kladivkový šrotovník na múku umožní výrobu vlastnej múky, a to hladkej, polohrubej aj hrubej. Domáca bio múka nájde uplatnenie v kuchyni aj rodinnej pekárni. Overený pôvod múky a perfektné zloženie upokojí kadejakého milovníka zdravej výživy.


Ako vybrať šrotovník na obilie

Výkon je veľmi podstatným hľadiskom, ktoré by ste mali zohľadniť pri samotnom nákupe šrotovníka na obilie. Výkonnejšie zariadenie dokáže rýchlejšie spracovať suroviny, pričom efektivitu mlynčeka ovplyvňuje sila motora, ale aj hrubosť mlecieho sita. Šrotovníky štandardne disponujú štyrmi typmi sít s rôznymi stupňami hrubosti. Proces mletia je podobný strúhaniu syra – na hrubej časti strúhadla ohobľujete syr rýchlejšie ako na tej jemnejšej.

Ak opomenieme výkon motora, môže byť ďalším kritériom pre zvolenie mlynčeka na obilie veľkosť zásobníka na surovinu. Zakúpiť môžete modely s 16, 20, 25, 50 alebo 60-litrovým úložiskom.

Stále váhate?

Investícia do kvalitného šrotovníka na obilie so sebou prinesie "dlhoročné ovocie". Dôkladnou údržbou môžete napomôcť k perfektnej kondícii stroja aj po niekoľkých rokoch prevádzky. Aké sú teda hlavné výhody šrotovníka na obilie? Suma sumárum, úspora nákladov za priemyselné krmivo, kvalitná potrava pre vaše hospodárske zvieratá a alternatíva pre úschovu drviny. Za nás jasná voľba!

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok