-800x800.jpg)
Šklbanie hydiny pre začiatočníkov: Diel 1
Nikdy ste nešklbali? Nevadí! Prinášame Vám článok o základoch šklbanie. Naučíme Vás základy o hydine a pridáme veľa rád, tipov a trikov ohľadom šklbanie hydiny.
Ak by ste tápali s výberom vhodnej škubačky na šklbanie hydiny, kontaktujte našich kolegov na telefóne +421 022/ 22 05 171 a všetko s Vami ochotne preberieme.
Šklbanie na mokro (po sparenie)
Najrýchlejší a najľahší spôsob šklbanie je šklbanie na mokro - po sparenie hydiny. Hydina po zabití a vykrvácaní chytíme za pazúry, nakrátko ponoríme do ľadovej vody a potom sparíme vo vode s teplotou cca 62-72 ° C po dobu cca 2-3 minút. Kuraťom vo vode pohybujeme, aby sa sparenia prebehlo rovnomerne. Hrabavá hydina sa sparuje na 63 ° C, vodná hydina sa sparuje na 73 ° C.
Pri nízkej teplote hydina nepôjde dobre šklbať, pri príliš vysokej sa potrhá kože hydiny.
Šklbanie vo škubačce:
Sparenú hydinu vhoďte priamo do bubna šklbačky a šklbačku zapnite. Ošklbaní trvá cca. 60-90 sekúnd. Počas šklbanie do šklbačky přilívejte vodu, alebo zapnite hadicu s vodou priamo do šklbačky. Všetky šklbačky od nás majú už integrované napojenie na vodu.
Šklbanie ručne:
To nemusíme popisovať. To všetci poznáme, a vieme že to nie je nič príjemné. Preto odporúčame naše bubnové šklbačky :-)
A čo kačice?
Zle ošklbané kačice ponoriť na sekundu do vosku, vytiahnuť a ihneď schladiť v nádobe so studenou vodou. Opakovať cca 5x, potom vosk so zvyškami peria olúpať z tela kačky. Po ukončení porážky sa vosk s perím opäť rozpustí a precedí cez sito, odporúčame ihneď stlačiť nejakú nádobou a vosk vylisovať a zabrániť maximálne stratám. Pozor, vosk veľmi rýchlo tuhne, preto sa to musí vykonávať rýchlo. Pri práci sú nutné ochranné pomôcky - okuliare, gumové rukavice a zástera!
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok