Prečo sú biopotraviny naozaj lepšie?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

23.09.2024

Prečo sú biopotraviny naozaj lepšie?

Biopotraviny čoraz viac získavajú na popularite, najmä medzi spotrebiteľmi, ktorí sa chcú stravovať kvalitne a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia. Napriek tomu, že sa na prvý pohľad môžu tieto potraviny zdať rovnaké, a navyše ešte drahšie, ponúkajú mnoho výhod, ktoré z nich robia lepšiu voľbu. Aké tajomstvá v sebe bioprodukty skrývajú?

Bez chemických látok a pesticídov

Hlavným dôvodom, prečo ľudia bioprodukty kupujú, je obsah chemických látok. Pri ich pestovaní sa totiž nesmú používať syntetické pesticídy, herbicídy ani umelé hnojivá. Vďaka tomu na potravinách nezostávajú chemické zvyšky. Naopak, konvenčné potraviny stopové množstvá pesticídov obsahujú, čo zvyšuje riziko chémie v potravinách.


Niektoré pesticídy nemajú negatívny vplyv na naše zdravie a počas pestovania bioproduktov sa tak môžu používať. Tieto organické pesticídy sú však vyrábané za použitia prírodných látok. Naopak dlhodobé vystavenie syntetickým pesticídom môže mať negatívne účinky na ľudské zdravie. Tie zahŕňajú napríklad vyššie riziko niektorých druhov rakoviny, srdcové ochorenia, hormonálnu nerovnováhu alebo vplyv na vývoj detí. Najmä by sa teda konvenčným potravinám mali vyhýbať ľudia citliví na chemikálie, malé deti či tehotné ženy.


Biopotraviny ďalej nesmú obsahovať chemické prídavné látky, éčka v potravinách a povolené nie sú ani geneticky modifikované organizmy.

Ochrana životného prostredia

Bioprodukty a biopotraviny tiež nemajú negatívny vplyv na životné prostredie. Poľnohospodári a hospodári kladú dôraz na udržateľnosť, šetrné nakladanie s prírodnými zdrojmi tak, aby boli zachované a boli tiež druhovo rozmanité. Ekologické poľnohospodárstvo využíva prírodné procesy, ako je napríklad kompostovanie, pravidelná rotácia plodín či používanie organických hnojív. Tieto metódy vedú k udržaniu zdravej a úrodnej pôdy, zároveň minimalizujú škodlivé látky v potravinách, a navyše minimalizujú negatívne dopady na ekosystém. Naproti tomu konvenčné poľnohospodárstvo často vedie k degradácii pôdy či k znečisteniu vodných tokov.


Čo sa týka živočíšnej výroby, hľadí sa predovšetkým na etické zaobchádzanie so zvieratami. Zvieratá by mali mať pravidelný prístup na pastvu, kŕmené by mali byť organickým krmivom. Dôležité je tiež obmedzenie používania antibiotík a rastových hormónov.

Lepšia chuť

Tým, že sa o rastliny a zvieratá stará značne viac, bioprodukty mávajú plnšiu a prirodzenejšiu chuť než konvenčné protiklady.


Napriek tomu, že bioprodukty a biopotraviny sú často drahšie, ponúkajú výhody, ktoré stoja za zváženie. Patrí medzi ne nižší obsah chemických látok, šetrnosť k životnému prostrediu, lepšia a výraznejšia chuť a nielen to. Tiež obsahujú vyšší obsah dôležitých živín pre naše telo a ich kúpou podporíte miestnych farmárov, ktorí dodržiavajú prísne štandardy. Bioprodukty tak predstavujú cestu k zdravšiemu stravovaniu a rešpektovaniu nielen prírody, ale aj životných podmienok zvierat

Ďalšie články

Cukrovka u zvierat

27.10.2025

Cukrovka u zvierat

Toto ochorenie, žiaľ, nepostihuje len ľudí, ale aj naše chlpaté domáce zvieratá. Ide o poruchu, ktorá ovplyvňuje schopnosť tela regulovať hladinu cukru v krvi. U zvierat sa najčastejšie stretávame s cukrovkou 1. typu, pri ktorej pankreas nevytvára dostatok inzulínu. To vedie k nadmernému množstvu cukru v krvi a môže spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií. V dnešnom článku sa o tomto ochorení dozviete viac.

Prečítať článok
Chov motýľov

24.10.2025

Chov motýľov

Chov motýľov je fascinujúci, neopozeraný a mimoriadne zaujímavý koníček, ktorý vás obohatí o množstvo informácií aj radosti. Ponúka možnosť sledovať celý vývoj motýľa – od vajíčka cez húsenicu a kuklu až po dospelého jedinca. Zároveň tým môžete prispieť k ochrane týchto krásnych a krehkých tvorov. Poďme sa spolu pozrieť, ako s chovom začať.

Prečítať článok
Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

21.10.2025

Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

Správna výživa je úplným základom pre zdravie a výkonnosť dojníc. Kravy sú náročné zvieratá – či už ide o produkciu mlieka, reprodukciu alebo celkovú pohodu, každá zložka kŕmnej dávky má svoj význam.

Prečítať článok