Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

16.05.2025

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?

Monogastrá: jednoduchý žalúdok, efektívny systém

Zvieratá s jednoduchým žalúdkom – takzvané monogastrá – zahŕňajú mäsožravce (napríklad psy a mačky), všežravce (ošípané), kone, osly, králiky alebo hlodavce. Ich tráviaci trakt sa skladá z dutiny ústnej, pažeráka, žalúdka, tenkého a hrubého čreva.


Potravu rozdrvia v ústach, kde enzým ptyalín začína štiepiť polysacharidy (preto nám po dlhšom žuvaní rožka začne chutiť sladko).


Pažerákom sa potrava presunie do žalúdka, kde prichádza na rad chemické trávenie – pomocou kyseliny chlorovodíkovej (HCl), ktorá potravu sterilizuje a aktivuje enzýmy na štiepenie bielkovín a tukov. Vznikajú tak menšie stavebné jednotky – aminokyseliny a mastné kyseliny. Tie sa vstrebávajú v črevách, kde sa pridávajú tráviace šťavy zo slinivky brušnej a žlčníka. V hrubom čreve dochádza k spätnému vstrebávaniu vody a minerálov a k zahusťovaniu zvyšku tráveniny.


V skratke: najprv u nás prebieha chemické (žalúdok – kyseliny) a enzymatické trávenie. Mikrobiálne trávenie prichádza na rad až následne.

Vtáčia špecialita: trávenie s pomocou kamienkov

Tráviaci trakt vtákov je podobný ako u monogastrických živočíchov, no s niekoľkými zaujímavosťami. Vtáky majú navyše vole, kde sa potrava zhromažďuje a niekedy aj predtrávi. Ďalej majú dvojdielny žalúdok – žľaznatý žalúdok produkuje tráviace šťavy, zatiaľ čo svalnatý žalúdok (žernov) funguje ako mlynček.


Preto vtáky – najmä hydina – prehĺtajú drobné kamienky, tzv. grit. Tie pomáhajú mechanicky drviť potravu, keďže vtáky nemajú zuby. Práve v žalúdku potom prebieha chemické a enzymatické trávenie.


Táto evolučná „skratka“ umožňuje vtákom rýchlo zožrať krmivo a bezpečne ho stráviť aj bez dlhého žuvania alebo prežúvania.

Polygastrá: keď má zviera štyri žalúdky, no ani jeden nie je zbytočný

Zvieratá ako skot, ovce alebo kozy patria medzi prežúvavce – teda polygastrá. Ich tráviaca sústava obsahuje štyri časti žalúdka: bachor, čepiec, kniha (tri predžalúdky) a slez (pravý žalúdok). Hoci sa niekedy uvádza, že majú štyri žalúdky, presnejšie je povedať, že ide o jeden zložený žalúdok so štyrmi oddielmi.


Po rozdrvení potravy v ústach sa sústo dostáva do bachora, kde začína mikrobiálne trávenie. Potrava je tu napádaná mikroorganizmami – baktériami, nálevníkmi aj hubami – ktoré dokážu rozkladať celulózu, čo my ani monogastrá nedokážeme. Zaujímavosťou je, že mikroorganizmy najprv spotrebujú jednoduché cukry z potravy a až potom sa púšťajú do zložitejších látok.


Keď má prežúvavec pokoj, sústo regurgituje – teda vracia späť do tlamy, kde ho znovu prežúva. Tento proces sa niekoľkokrát opakuje, kým nie je sústo dokonale rozdrvené. Potom prechádza ďalšími predžalúdkami a nakoniec do slezu, kde prebieha chemické a enzymatické trávenie podobne ako u monogastrických zvierat.

Krava si dokáže vytvoriť vlastné bielkoviny

Jednou z najzaujímavejších vecí na prežúvavcoch je to, že majú dva zdroje bielkovín. Prvým je klasický – z potravy (napr. strukoviny, sója a pod.), ide však o neplnohodnotné bielkoviny. Druhý zdroj je oveľa sofistikovanejší: mikroorganizmy v bachore. Tie nielenže pomáhajú s trávením, ale keď uhynú, pokračujú so strávenou potravou ďalej tráviacim traktom a ich telá sú strávené – čím vznikne kvalitný, plnohodnotný živočíšny proteín. V podstate si krava „vypestuje“ vlastné bielkoviny zvnútra.


Tento proces je kľúčový najmä pre poľnohospodárstvo, pretože prežúvavce dokážu zužitkovať aj menej kvalitné rastlinné bielkoviny a premeniť ich na vysoko hodnotné produkty – mlieko alebo mäso.

Nekŕmime kravu, kŕmime jej mikróby

Základom úspešného chovu prežúvavcov je pochopenie jedného jednoduchého pravidla: „Nekŕmime kravu, ale najmä mikroorganizmy v nej.“ Správne krmivo by malo byť kvalitné, bez plesní, hniloby či mrazu, a zmeny v strave je potrebné robiť postupne – napríklad pri prechode na zelenú pastvu. Ak sa o mikroorganizmy staráme dobre, odmenou bude zdravé a výkonné zviera. Či už ide o kravu na mlieko, býka na mäso alebo kozu na syry – všetko sa začína v bachore.

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok