SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI SME KAPACITU SKLADU A EXPEDÍCIE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA TOVAR SKLADOM EXPEDUJEME DO 48 HODÍN.

Nosné sliepky: Aké plemená znášajú najviac vajec
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

04.05.2022

Nosné sliepky: Aké plemená znášajú najviac vajec

Pokiaľ doma chováte sliepky predovšetkým kvôli tomu, aby ste v kuchyni vždy mali k dispozícii dostatočnú zásobu čerstvých vajec, oplatí sa vybrať to najlepšie slepačie plemeno z hľadiska množstva vajec, ktoré dokáže znášať. Aké nosné plemeno je najlepšie? Plemien, ktoré zvládnu spoľahlivo dopĺňať vašu domácu zásobu vajec, je hneď niekoľko. Preto si v tomto článku predstavíme tie najlepšie nosnice, ktoré znášajú veľa vajec, či už je leto, alebo zima a niektoré navyše ponúknu aj veľa chutného mäsa.

Hybridky

Ak vám ide len o znášanie čo najväčšieho počtu vajec, jednoznačnú voľbu predstavujú hybridky. Nie sú určené na množenie, v ich prípade ide naozaj hlavne o maximálnu produkciu vajec. Od hybridiek sa dočkáte vajec takmer každý deň, keď znáša aj cez 300 vajec s hnedou škrupinou ročne. Označenie hybridky zahŕňa celý rad druhov nosníc schopných takéto znášky. Vo svojom chove môžete jednotlivé druhy kombinovať. Medzi obľúbené druhy hybridiek patria napríklad nosnice Isabrown alebo Dominant. U chovateľov sú obľúbené aj pre svoju odolnosť.

Leghornky

Leghornky sú biele sliepky krásne na pohľad, ktoré však ohromia nielen svojim vzhľadom, ale aj počtom znesených vajec. Za rok sa dočkáte až 250 vajec s čisto bielou škrupinou. Leghornky patria k plachým plemenám, takže sa bohužiaľ nenechajú skrotiť.

Sussexky

Tiež sussexky patria so schopnosťou znášať až 250 vajec ročne medzi najlepšie nosnice, ktoré môžete mať vo svojom chove. Škrupiny vajec nemajú jednotné sfarbenie, môžu mať krémový odtieň až pomerne sýto hnedú farbu. Na čom si okrem hromady vajec pochutnáte je ich mäso, chuťové je naozaj výborné. Na rozdiel od leghornek majú sussexky pokojnú povahu a možno ich teda ľahko skrotiť - potom sa nebudú vyhýbať treba ani zobanie priamo z vašej ruky.

Plymutky

Plymutky je radosť chovat- sú pokojné a prítulné. Znáša okolo 200 vajec za rok, čo je síce o niečo menej ako predchádzajúce plemená, ale zase sa môžu pochváliť vysokou zmäsilosťou, takže až príde čas, budete mať veľa nielen vajec, ale aj mäsa. Nižšiu produkciu vajec v porovnaní s hybridkami aspoň čiastočne nahrádzajú nižšími nárokmi na kŕmenie. Vďaka ich otužilosti potom nebudete mať o vajcia núdzi ani v zime.

Správne kŕmenie je základ

Nakoniec sa pristane pripomenúť, že bez dostatočného množstva kvalitného kŕmenia nemôžete očakávať veľa vajec ani od tých najlepších nosníc. Iba správne kŕmenie a ideálne životné podmienky v spojení s nosnicami niektorého z najlepších nosných slepačích plemien zaručia, že budete v kurníku každý deň zbierať veľké čerstvé vajcia s dokonalou chuťou. Nosné sliepky jednoducho potrebujú mať toľko kŕmenia, čo ich zobáky ráčia.

Základom kvalitnej kŕmnej dávky sú obilniny, dobrou voľbou je u nás hojne využívaná pšenica. Samotná pšenica však ani napriek vhodnému zloženiu a dietetické parametre nie je dostačujúca,  mj. má vplyv na tvorbu suchého mäsa, a preto je vhodné ju doplniť. Chýbať by sliepkam nemalo ani proso, ktoré je veľmi bohatým zdrojom minerálnych látok.

Vyskúšajte naše liahne alebo kurníky!

Ďalšie články

Ako mať zdravú srsť u psa

29.04.2024

Ako mať zdravú srsť u psa

Srsť psa neplní len estetickú funkciu, ale je aj odrazom celkového zdravia a pohody. Ak chcete, aby bola srsť Vášho psa zdravá a lesklá, musíte sa o ňu správne starať. To zahŕňa nielen vyčesávanie, ale predovšetkým výživnú stravu. Veď všetko, čo Váš pes zje, sa okamžite odráža na jeho koži a srsti. Správna starostlivosť zabráni kožným ochoreniam a vypadávaniu srsti Vášho psa. Váš pes bude ako z časopisu.

Prečítať článok
Ako dlho žije trpasličí králik?

23.04.2024

Ako dlho žije trpasličí králik?

Trpasličí králik, obľúbený spoločník mnohých ľudí, má svojim majiteľom čo ponúknuť. Jeho priateľská povaha, roztomilý vzhľad a pomerne jednoduchá starostlivosť lákajú veľa ľudí, ktorí chcú malé domáce zvieratko. Jednou z často kladených otázok je, ako dlho sa trpasličí králik dožíva. Ako dlho sa teda tieto roztomilé zvieratká zvyčajne dožívajú?

Prečítať článok
Ako sa zbaviť bytových parazitov?

17.04.2024

Ako sa zbaviť bytových parazitov?

Parazity v domácnosti, ako sú šváby, mravce, mole alebo ploštice, môžu spôsobiť nielen značné nepríjemnosti, ale najmä zdravotné problémy. V prípade, že sa s nimi stretnete, je dôležité konať rýchlo a účinne, aby ste zabránili ich šíreniu. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa týchto nežiaducich nájomníkov zbaviť a zabezpečiť, aby Váš domov zostal čistý a bezpečný.  


Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích