

Autor: Pavel Frček
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Česko
Určite všetci poznáme Juhočeskú Nivu – syr s modrou plesňou a výraznou chuťou. Vyrába sa od roku 1951 v Českém Krumlove podľa rovnakého výrobného postupu. Výrobcovia kladú dôraz na kvalitu mlieka, ktorá súvisí s chovom dojníc. Syr zreje v prísne hygienických podmienkach v klimatizovaných zrejárňach. Za zmienku určite stoja aj Olomoucké syrečky – typický syr vyrábaný z netučného tvarohu bez pridania syridla. Tento syr slávil úspech už v roku 1872, keď získal ocenenie na výstave vo Viedni. V roku 2010 bol zapísaný do registra chránených zemepisných označení.
Slovensko
Pri zmienke o slovenských syroch sa väčšine z nás vybaví bryndza – biely, nátierkový, zrejúci syr z ovčieho mlieka. Jej výroba má viacero krokov: najprv syr zreje, potom sa čistí, lisuje, drví a melie. Počas tohto procesu sa pridáva soľ. Liptovská bryndza sa tradične balí do drevených polsudov. Na začiatku 19. storočia sa v okolí Zvolena a Brezna začala výroba syra z ovčieho mlieka, ktorý vzniká naparovaním syridla. Výsledkom je plastická, ťahavá hmota, z ktorej sa formuje syr nazývaný parenica – buď sa ponechá v prírodnej podobe, alebo sa údi. Ďalšími typickými slovenskými syrmi sú korbáčiky, oštiepok a mnohé ďalšie.
Taliansko
Mascarpone je čerstvý, mäkký, krémový syr vyrábaný zo smotany z kravského mlieka s obsahom tuku až 70–75 %. Niekedy môže byť doplnený o byvolie mlieko. Najčastejšie sa používa pri príprave krémov do tort a dezertov. Syr Mozzarella di Bufala Campana pochádza z južného Talianska a vyrába sa z mlieka čiernych byvolov. Iba mozzarella z tohto mlieka smie niesť označenie DOC. Medzi najbizarnejšie talianske syry patrí Casu marzu – syr z ovčieho mlieka, do ktorého sa zámerne vkladajú larvy Piophila casei. Larvy syr rozkladajú na mäkkú, krémovú hmotu. Medzi ďalšie známe talianske syry patria aj Gorgonzola, Grana Padano a Parmigiano Reggiano.
Francúzsko
Začnime klasikou – camembertom, syrom zo surového kravského mlieka. Po odkvapkaní sa syr postrekuje roztokom s plesňou a počas zrenia sa pravidelne otáča, aby sa pleseň rovnomerne rozrástla. Morbier je známy svojou typickou čiernou linkou uprostred. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka a pri zrení sa potiera slanou vodou. Od roku 2000 má označenie pôvodu AOC. Druhým najobľúbenejším syrom vo Francúzsku je Roquefort – syr s intenzívnou slanou chuťou, ktorý taktiež nesie označenie AOC. Pravý Roquefort zreje v jaskyniach hory Mont Combalou neďaleko dediny Roquefort-sur-Soulzon.
Holandsko
Vieš, odkiaľ pochádza syr gouda? Práve z Holandska. Je to žltý syr s jemnou vôňou a ľahkým orieškovým tónom. Má sedem stupňov zrelosti. Vyrába sa prevažne z kravského mlieka, ale existujú aj varianty z ovčieho alebo kozieho mlieka. Najčastejšie má tvar bochníka s hmotnosťou 12 kg, hranola alebo bloku. Aj eidam pochádza z Holandska – konkrétne z mesta Edam pri jazere Ijsselmeer. Zvyčajne ho nájdeme vo forme tehál, blokov alebo guľatých bochníkov s hmotnosťou okolo 2 kg. Tradičný tvar eidamu je guľatý zhora a sploštený zospodu.
Grécko
Tu vznikol jeden z najstarších syrov na svete – feta. Od roku 2007 smie niesť tento názov len syr pochádzajúci z Grécka. Vyrába sa z ovčieho alebo kozieho mlieka a uchováva sa v slanom náleve.
Ďalšie články

24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok
23.06.2025
Snívajú zvieratá?
Možno ste si už všimli, že váš domáci miláčik počas spánku občas myká labkami, hýbe očami alebo vydáva rôzne zvuky. Znamená to, že sa mu niečo sníva? Alebo ide len o náhodné svalové zášklby? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.
Prečítať článok
19.06.2025
Ako na zabývanie novej mačky?
Príchod nového mačacieho člena do domácnosti je radostnou, ale zároveň citlivou udalosťou. Mačky sú teritoriálne zvieratá, a preto je pre ne zmena prostredia veľkým krokom. Správny začiatok výrazne ovplyvní, ako sa bude cítiť vo svojom novom domove v budúcnosti. V tomto článku si ukážeme, ako na to.
Prečítať článok