Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Česko

Určite všetci poznáme Juhočeskú Nivu – syr s modrou plesňou a výraznou chuťou. Vyrába sa od roku 1951 v Českém Krumlove podľa rovnakého výrobného postupu. Výrobcovia kladú dôraz na kvalitu mlieka, ktorá súvisí s chovom dojníc. Syr zreje v prísne hygienických podmienkach v klimatizovaných zrejárňach. Za zmienku určite stoja aj Olomoucké syrečky – typický syr vyrábaný z netučného tvarohu bez pridania syridla. Tento syr slávil úspech už v roku 1872, keď získal ocenenie na výstave vo Viedni. V roku 2010 bol zapísaný do registra chránených zemepisných označení.

Slovensko

Pri zmienke o slovenských syroch sa väčšine z nás vybaví bryndza – biely, nátierkový, zrejúci syr z ovčieho mlieka. Jej výroba má viacero krokov: najprv syr zreje, potom sa čistí, lisuje, drví a melie. Počas tohto procesu sa pridáva soľ. Liptovská bryndza sa tradične balí do drevených polsudov. Na začiatku 19. storočia sa v okolí Zvolena a Brezna začala výroba syra z ovčieho mlieka, ktorý vzniká naparovaním syridla. Výsledkom je plastická, ťahavá hmota, z ktorej sa formuje syr nazývaný parenica – buď sa ponechá v prírodnej podobe, alebo sa údi. Ďalšími typickými slovenskými syrmi sú korbáčiky, oštiepok a mnohé ďalšie.

Taliansko

Mascarpone je čerstvý, mäkký, krémový syr vyrábaný zo smotany z kravského mlieka s obsahom tuku až 70–75 %. Niekedy môže byť doplnený o byvolie mlieko. Najčastejšie sa používa pri príprave krémov do tort a dezertov. Syr Mozzarella di Bufala Campana pochádza z južného Talianska a vyrába sa z mlieka čiernych byvolov. Iba mozzarella z tohto mlieka smie niesť označenie DOC. Medzi najbizarnejšie talianske syry patrí Casu marzu – syr z ovčieho mlieka, do ktorého sa zámerne vkladajú larvy Piophila casei. Larvy syr rozkladajú na mäkkú, krémovú hmotu. Medzi ďalšie známe talianske syry patria aj Gorgonzola, Grana Padano a Parmigiano Reggiano.

Francúzsko

Začnime klasikou – camembertom, syrom zo surového kravského mlieka. Po odkvapkaní sa syr postrekuje roztokom s plesňou a počas zrenia sa pravidelne otáča, aby sa pleseň rovnomerne rozrástla. Morbier je známy svojou typickou čiernou linkou uprostred. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka a pri zrení sa potiera slanou vodou. Od roku 2000 má označenie pôvodu AOC. Druhým najobľúbenejším syrom vo Francúzsku je Roquefort – syr s intenzívnou slanou chuťou, ktorý taktiež nesie označenie AOC. Pravý Roquefort zreje v jaskyniach hory Mont Combalou neďaleko dediny Roquefort-sur-Soulzon.

Holandsko

Vieš, odkiaľ pochádza syr gouda? Práve z Holandska. Je to žltý syr s jemnou vôňou a ľahkým orieškovým tónom. Má sedem stupňov zrelosti. Vyrába sa prevažne z kravského mlieka, ale existujú aj varianty z ovčieho alebo kozieho mlieka. Najčastejšie má tvar bochníka s hmotnosťou 12 kg, hranola alebo bloku. Aj eidam pochádza z Holandska – konkrétne z mesta Edam pri jazere Ijsselmeer. Zvyčajne ho nájdeme vo forme tehál, blokov alebo guľatých bochníkov s hmotnosťou okolo 2 kg. Tradičný tvar eidamu je guľatý zhora a sploštený zospodu.

Grécko

Tu vznikol jeden z najstarších syrov na svete – feta. Od roku 2007 smie niesť tento názov len syr pochádzajúci z Grécka. Vyrába sa z ovčieho alebo kozieho mlieka a uchováva sa v slanom náleve.

Ďalšie články

Chov motýľov

24.10.2025

Chov motýľov

Chov motýľov je fascinujúci, neopozeraný a mimoriadne zaujímavý koníček, ktorý vás obohatí o množstvo informácií aj radosti. Ponúka možnosť sledovať celý vývoj motýľa – od vajíčka cez húsenicu a kuklu až po dospelého jedinca. Zároveň tým môžete prispieť k ochrane týchto krásnych a krehkých tvorov. Poďme sa spolu pozrieť, ako s chovom začať.

Prečítať článok
Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

21.10.2025

Ako kŕmiť hovädzí dobytok?

Správna výživa je úplným základom pre zdravie a výkonnosť dojníc. Kravy sú náročné zvieratá – či už ide o produkciu mlieka, reprodukciu alebo celkovú pohodu, každá zložka kŕmnej dávky má svoj význam.

Prečítať článok
Besnota

17.10.2025

Besnota

Besnota je smrteľne nebezpečné vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na človeka. Vírus napáda nervový systém a postupne spôsobuje jeho zlyhanie. Najčastejšie ju šíria cicavce – predovšetkým psy, mačky, líšky, netopiere alebo napríklad lasice. K nákaze zvyčajne dochádza pohryzením, pretože vírus sa nachádza v slinách nakazeného zvieraťa. Viac informácií sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok