Domáca výroba sviečok

Autor: Juraj Korim

07.12.2023

Domáca výroba sviečok

Poznáte to tiež? V zime prichádzame z práce až za tmy a jediné, čo nás láka, je spríjemniť si zimný večer a užiť si útulnú atmosféru domova. K tomu neodmysliteľne patrí aj zapálená sviečka. A čo potom taká, ktorú si vyrobíte sami?

Krok za krokom

Na domácej výrobe sviečok nie je nič zložité a nezaberie Vám toľko času, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Výroba spočíva iba vo výbere vhodného materiálu a nádob, kúpe knôtov a voľby ideálnej vône, farby. Domáca výroba sviečok je nielen relaxačnou aktivitou, ale taktiež vám umožňuje vytvoriť jedinečné dekoratívne prvky pre váš domov alebo ideálny darček pre Vašich blízkych. Poďte sa s nami pozrieť na postup krok po kroku.

Výber vosku je polovica úspechu

Základom je výber vosku, ktorý chcete využiť. Najčastejšie sa využíva parafín, a to predovšetkým pre jeho vlastnosti ako je jednoduché dofarbenie a skvelú schopnosť udržať vôňu. Ide však o vedľajší ropný produkt, teda obsahuje látky ako acetón, benzén a toluén. Tieto látky sa uvoľňujú práve pri zahrievaní parafínu a u niektorých jedincov môžu spôsobovať napríklad dýchacie ťažkosti. Vhodnejším voskom je teda vosk sójový, ktorý je čisto prírodný a po zahriatí nádherne prevonia celú miestnosť. Pokiaľ by ste však preferovali alternatívu, skúste aj vosk kokosový, ktorý má vlastnosti veľmi podobné ako ten sójový. A ak máte radi medovú vôňu, skúste vosk včelí.

Na rad prichádza zručnosť

Keď máme vo výbere vosku jasno, pripravíme si ostatné materiály. Budeme potrebovať knôty, farbivá a esenciálne oleje pre vôňu. Ďalej vhodné nádoby, ktoré budú odolné proti teplu. Na výrobu voľne stojacej sviečky príde vhod silikónová forma. Teraz sa môžeme vrhnúť na samotnú výrobu.

Hurá, ide sa tvoriť

Na rozohriatie vosku si pripravíme vodný kúpeľ. Do spodného hrnca nalejeme vodu, do vrchného vložíme vosk a za stáleho miešania privedieme hmotu do tekutej formy. Každý vosk by mal dosiahnuť inú teplotu, riaďte sa teda podľa pokynov na návode. Na dno nádoby nalepte pomocou lepidla alebo roztaveného vosku knôt s kovovým plieškom. V prípade využitia silikónovej formy prevlečte knôt pomocou prevliekacej ihly spodnou stranou formy. Na oboch stranách nechajte o niekoľko centimetrov viac. Knôt napnite a podporte dočasne napríklad pomocou štipca na bielizeň, ktorý po dokončení sviečky odstránite alebo čohokoľvek, čo ho zafixuje tak, aby držal rovno. Do rozpusteného vosku vmiešame vybrané oleje a farby, nebojte sa experimentovať napríklad aj so sušenými kvetmi. Následne môžeme nalievať do nádobiek či foriem.

Máme skoro hotovo

A teraz už zostáva iba čakať, až nám sviečky vytvrdnú. Odporúčame počkať dva dni, kým poriadne stuhnú, a až potom odstrihnúť prebytočný knôt. Sviečku môžete doplniť o rôzne dekorácie - trblietky, bylinky, kvety a ďalšie. Len si dávajte pozor na bezpečnosť a vždy nakupujte iba špecializované produkty, ktoré sa na výrobu sviečok odporúčajú. Teraz už zostáva len zapáliť sviečku a užiť si atmosféru, ktorú ste sami vytvorili.

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok