

Autor: Pavel Frček
20.06.2024
Ako vyrobiť med
Med, lahodná a zdravá potravina, ktorá sa používa ako prírodné sladidlo a nielen to. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Je výborným pomocníkom napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Proces výroby medu si však vyžaduje starostlivosť, znalosti a pochopenie prírodných cyklov. Kým sa teda dostane na Váš stôl, čaká ho dlhá cesta.
Umiestnenie
Kľúčom k úspešnej produkcii medu je výber vhodného miesta na umiestnenie úľov. Prostredie by sa malo vyberať podľa dostupnosti kvetov, mimo priemyselného znečistenia a pesticídov. Správne umiestnenie ovplyvňuje chuť a kvalitu.
Proces výroby medu
Na začiatku sú usilovné včielky, ktoré prinášajú do úľov nektár zozbieraný z kvetov alebo medovicu, sladkú šťavu produkovanú drobným hmyzom. Tieto šťavy sa potom obohacujú vlastnými enzýmami a ukladajú do vrecúšok, v ktorých sa prepravujú do svojho domova. Tu nektár preberajú iné včielky a ukladajú ho do plástov. Potom sa začne proces vytvárania včelieho medu. V dôsledku vysokej teploty v úli sa z nektáru odparuje voda, ktorú včely vynášajú z úľa pomocou prúdu, ktorý vzniká mávaním ich krídel. Keď med dosiahne požadovanú konzistenciu (obsahuje približne 18 % vody), včely ho zakonzervujú voskovým viečkom. Takto je chránený a pripravený na vytočenie.
Zber a spracovanie medu
Kľúčovým momentom je zber medu, ktorý si vyžaduje opatrné zaobchádzanie s úľmi a rámikmi. Včelár odstráni plásty, ktoré potom odvíja vidličkou. Následne sa plásty vložia do medometu, ktorý odstredivou silou vytiahne med z plástov. Med potom tečie do spodného kohútika, kde sa prelieva a filtruje od nečistôt pomocou dvojitého sita do vopred pripravených čistých nádob.
Skladovanie medu
Med skladujte starostlivo zabalený, aby sa zabránilo prístupu vlhkosti. Vyšší obsah vody by mohol spôsobiť kvasenie. Med by mal byť uložený v suchej a tmavej miestnosti s maximálnou teplotou 18 °C. Tým sa predĺži trvanlivosť bez straty kvality.
Testovanie a kontrola kvality
Kvalita medu je pre včelárov a spotrebiteľov kľúčovou vlastnosťou. Preto je dôležité pravidelne ho testovať na čistotu, obsah peľu a ďalšie parametre. Kvalitný med spĺňa prísne normy a je označený príslušnými certifikátmi.
Med - vitamíny a zdravotné výhody
Med je nielen chutným sladidlom, ale aj zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok. Obsahuje širokú škálu vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu C, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému. Konzumácia medu podporuje hojenie rán a zlepšuje činnosť svalov a srdca. Vitamíny a minerály obsiahnuté v mede môžu tiež pomôcť udržať zdravú pokožku, vlasy a nechty.
Výroba medu je fascinujúci proces. Hoci moderné technológie uľahčili včelárom prácu, základom tohto podnikania zostáva starostlivá starostlivosť o včely. Tá sa však vypláca, pretože výsledkom je vysokokvalitný med.
Ďalšie články

20.08.2025
Ako na slimáky?
Slimáky patria medzi najčastejších nechcených hostí v našich záhradách. Pochutnávajú si na úrode a bez milosti ničia ovocie aj listovú zeleninu. V záhonoch, na terasách alebo v skleníkoch môžu napáchať veľké škody. Ako zachrániť záhradu pred týmito plžmi bez ulít sa dozviete v dnešnom článku.
Prečítať článok
19.08.2025
Ako spoznať ruju u jednotlivých druhov zvierat?
Aby sme mohli samicu správne pripustiť, je dôležité poznať, ako ruja u rôznych druhov zvierat vyzerá. Ak by ste zviera pripustili v nesprávnom čase, šanca na zabreznutie je veľmi malá a tým pádom nevznikne žiadne mláďa. Pozrime sa preto na príznaky ruje u vybraných druhov zvierat.
Prečítať článok
13.08.2025
Potia sa psy?
Každý z nás má niekedy pocit, že sa potí doslova všade. Či už za to môže cvičenie, horúce počasie alebo náročná fyzická práca, potenie je najúčinnejší spôsob, akým naše telo reguluje svoju teplotu. Po celom ľudskom tele sa nachádzajú potné žľazy, ktoré pri zvýšenej telesnej teplote produkujú tekutinu – pot. Často vidíme psy, ako ležia na chladnej zemi s vyplazeným jazykom a ťažko dýchajú. Znamená to, že sa tým ochladzujú? Ako vlastne funguje regulácia teploty u psov?
Prečítať článok