Ako vyrobiť med
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.06.2024

Ako vyrobiť med

Med, lahodná a zdravá potravina, ktorá sa používa ako prírodné sladidlo a nielen to. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Je výborným pomocníkom napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Proces výroby medu si však vyžaduje starostlivosť, znalosti a pochopenie prírodných cyklov. Kým sa teda dostane na Váš stôl, čaká ho dlhá cesta.


Umiestnenie

Kľúčom k úspešnej produkcii medu je výber vhodného miesta na umiestnenie úľov. Prostredie by sa malo vyberať podľa dostupnosti kvetov, mimo priemyselného znečistenia a pesticídov. Správne umiestnenie ovplyvňuje chuť a kvalitu.


Proces výroby medu

Na začiatku sú usilovné včielky, ktoré prinášajú do úľov nektár zozbieraný z kvetov alebo medovicu, sladkú šťavu produkovanú drobným hmyzom. Tieto šťavy sa potom obohacujú vlastnými enzýmami a ukladajú do vrecúšok, v ktorých sa prepravujú do svojho domova. Tu nektár preberajú iné včielky a ukladajú ho do plástov. Potom sa začne proces vytvárania včelieho medu. V dôsledku vysokej teploty v úli sa z nektáru odparuje voda, ktorú včely vynášajú z úľa pomocou prúdu, ktorý vzniká mávaním ich krídel. Keď med dosiahne požadovanú konzistenciu (obsahuje približne 18 % vody), včely ho zakonzervujú voskovým viečkom. Takto je chránený a pripravený na vytočenie.

Zber a spracovanie medu

Kľúčovým momentom je zber medu, ktorý si vyžaduje opatrné zaobchádzanie s úľmi a rámikmi. Včelár odstráni plásty, ktoré potom odvíja vidličkou. Následne sa plásty vložia do medometu, ktorý odstredivou silou vytiahne med z plástov. Med potom tečie do spodného kohútika, kde sa prelieva a filtruje od nečistôt pomocou dvojitého sita do vopred pripravených čistých nádob.


Skladovanie medu

Med skladujte starostlivo zabalený, aby sa zabránilo prístupu vlhkosti. Vyšší obsah vody by mohol spôsobiť kvasenie. Med by mal byť uložený v suchej a tmavej miestnosti s maximálnou teplotou 18 °C. Tým sa predĺži trvanlivosť bez straty kvality.


Testovanie a kontrola kvality

Kvalita medu je pre včelárov a spotrebiteľov kľúčovou vlastnosťou. Preto je dôležité pravidelne ho testovať na čistotu, obsah peľu a ďalšie parametre. Kvalitný med spĺňa prísne normy a je označený príslušnými certifikátmi.


Med - vitamíny a zdravotné výhody

Med je nielen chutným sladidlom, ale aj zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok. Obsahuje širokú škálu vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu C, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému. Konzumácia medu podporuje hojenie rán a zlepšuje činnosť svalov a srdca. Vitamíny a minerály obsiahnuté v mede môžu tiež pomôcť udržať zdravú pokožku, vlasy a nechty.


Výroba medu je fascinujúci proces. Hoci moderné technológie uľahčili včelárom prácu, základom tohto podnikania zostáva starostlivá starostlivosť o včely. Tá sa však vypláca, pretože výsledkom je vysokokvalitný med.

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok