

Autor: Pavel Frček
07.04.2025
Ako spracovať vlnu?
Ručné spracovanie vlny má dlhoročnú tradíciu. Ide o výnimočný materiál s výbornými vlastnosťami. Skôr než sa však z vlny stane napríklad sveter, musí prejsť dlhou cestou rôznych úprav. Aké kroky sú teda potrebné?
Strihanie a triedenie
Ide o úplne prvý a najdôležitejší krok. Bez neho by sme nemali žiadnu vlnu. Keď ovciam dorastie dostatočne dlhá srsť, nastáva čas na jej ostrihanie. Väčšinou sa strihanie vykonáva na jar alebo na jeseň. Je vhodné, aby to vykonal odborník, ktorý prácu urobí precízne a s ohľadom na bezpečie ovce. Ďalším krokom je triedenie vlny podľa kvality. Najkvalitnejšia vlna býva najčastejšie v oblasti chrbta.
Pranie
Po ostrihaní máme surové rúno, ktoré musíme vyčistiť a upraviť. Dôkladne skontrolujeme každý kúsok a odstránime znečistené miesta. Potom rúno ponoríme do vlažnej vody a ideálne necháme máčať niekoľko dní. Teplota vody sa nesmie prudko meniť, pretože vlna by mohla plstnatieť – pri jednotlivých krokoch teda používame vodu rovnakej alebo podobnej teploty. Na dôkladné očistenie môžeme rúno oprať aj v špeciálnom pracom prostriedku určenom na tento účel. Vyprané rúno bez väčších nečistôt ešte niekoľkokrát preperieme v čistej vode. Rozprestrieme ho a necháme úplne vyschnúť. Ak chceme vlnu spracovávať ručne, je vhodné ju roztriediť podľa akosti a na menšie časti. To nám zabezpečí jednoduchšiu manipuláciu.
Česanie
Keď je rúno krásne biele a na dotyk jemné, znamená to, že je suché. Teraz si rozčešeme jednotlivé pramienky. Na tento účel používame techniku česania a mykania. Metóda mykania spočíva v rozvoľňovaní vlny pomocou ostrých hrotov, pričom sa uvoľňujú nečistoty a vlákna sa narovnávajú. Táto metóda je rýchlejšia, ale hrozí pri nej poškodenie vlákien. Druhá možnosť je česanie. Ide o šetrnejšiu metódu a používajú sa pri nej kefy alebo bubnové česačky. Takto vzniknutý česanec môžeme ďalej farbiť (za mokra) alebo z neho môžeme plstiť.
Farbenie vlny
Vlna sa dá farbiť prírodnými alebo chemickými farbivami. Predtým je však nutné si prečítať návod a dodržiavať ho. Vhodné je aj použitie špeciálneho vybavenia určeného len na tento účel. Krásnych farebných odtieňov sa dá dosiahnuť aj pomocou prírodných materiálov, napríklad rastlín alebo farebných plodov. Po zafarbení vlnu namáčame tak dlho, kým púšťa farbu. Opäť si dávame pozor na zmenšenie objemu, ktoré môže vzniknúť kvôli nesprávne zvolenej teplote vody.
Pradenie
Ide o záverečnú fázu pred získaním vlastnej priadze na ďalšie použitie. Ideálny stav vlny dosiahneme dôkladným česaním – vlna bude tak uhladená a uložená v jednom smere. Samotné pradenie môžeme vykonávať na kolovrátkoch. V súčasnosti sa vyrábajú moderné modely, ktoré prácu výrazne uľahčujú a často ponúkajú lepšie výsledky. Rozlišujeme dva druhy kolovrátkov podľa spôsobu napínania vlny – s oddeliteľnou kladkou alebo brzdičkou. Na začiatku si kúsok priadze pripravíme na cievke, na koniec priadze priložíme začiatok česanej vlny a roztočíme koleso. Vlákna vlny sa tak navinú na pripravenú priadzu. Stále však musíme držať česanú vlnu a kontrolovať jej hrúbku. Keď už máme pocit, že je dostatočne stočená, povolíme a necháme kúsok priadze navinúť na cievku.
Fixácia
Fixáciu vykonávame, keď chceme získať jednopramennú priadzu. Našu priadzu zvinutú do klbka ponoríme na pár minút do vriacej vody. Pri sušení na spodný koniec pripojíme závažie, aby sa vlákno vyrovnalo.
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok