Ako poznať pokazené vajcia
Či už máte vajcia od vlastných sliepok z domáceho chovu, alebo ste si zaobstarali plato vajec v obchode, hodí sa vedieť, ako spoznať tie skazené. Akonáhle totiž dokážete pokazené vajcia spoľahlivo rozpoznávať, budete si môcť na vajciach vždy bez obáv pochutnať a zároveň prestanete vyhadzovať síce staršie, ale stále dobré a zdravotne nezávadné vajcia. Najmä pokiaľ vajcia skladujete v chladničke dlhšiu dobu, je dobré si ich nezávadnosť dôkladne preveriť.
Vajcia vydržia aj mesiac
Dĺžka skladovania nemusí sama o sebe nič znamenať, vajcia môžu za optimálnych podmienok v chladničke vydržať v požívateľnom stave pokojne aj celý mesiac. Môže to však byť aj kratšiu dobu a navyše málokto si dokáže udržať prehľad o tom, ako dlho už to či ono vajce skladuje, takže riadiť sa len podľa veku vajec nie je ideálne. To platí predovšetkým pre chovateľov sliepok, ktorým obvykle vajcia pribúdajú každý deň.
Spôsoby, ako spoznať pokazené vajcia
To, že by ste už nejaké vajcia nemali jesť, je možné spoznať niekoľkými spôsobmi. Skazené vajcia často spoznáte už od pohľadu a podľa jeho zápachu, ale pre istotu môžete vykonať aj tzv. vodný test alebo si vziať na pomoc presvetľovačku. V každom prípade pamätajte na to, že vajcia je najlepšie konzumovať po dostatočnej tepelnej úprave. Aj keď riziko, že sa po požití surového vajca nakazíte salmonelou, je veľmi malé, je zbytočné riskovať.
Doba minimálnej trvanlivosti
Ak vajcia kúpite v obchode, môže vám dať nápovedu o bezpečnosti konzumovania vajec doba minimálnej trvanlivosti, ktorá je na nich uvedená. Rovnako ako u iných potravín je však doba minimálnej trvanlivosti iba orientačná. Pre jeho platnosť sa predpokladá správne skladovanie, pri ktorom môže byť bezpečné vajcia konzumovať aj po uplynutí uvedeného dátumu.
Tip: Aby ste si udržali prehľad o veku vajec z domáceho chovu, môžete ich pred umiestnením do chladničky popisovať. Nemusíte sa potom báť, že si v chladničke pomiešate nové vajcia s tými staršími a nebudete vedieť, aké spotrebovať skôr.
Zapojte do akcie čuch
Skazené vajcia odhalíte, keď využijete svoj čuch. Skazené vajcia totiž majú nepríjemný zápach, ktorý určite rozoznáte hneď, ako ho ucítite. To dokonca platí nielen pre surové, ale aj pre uvarené vajcia. Keď predsa len nebudete po privoňaní k škrupine úplne presvedčení o tom, že je vajce čerstvé, rozklepnite ho a privoňajte si priamo k bielku a žĺtku namiesto škrupiny. Potom už bude jasno. Vajcia v takom prípade samozrejme nerozklepávajte nad misou plnou surovín.
Verte svojim očiam
Tiež pohľad všeličo napovie. Škrupina by mala byť nepoškodená a nesmie sa na nej objavovať žiadna známka plesne, ktorá vyzerá podobne ako napríklad na splesnivelom eidame. Aj keď škrupina známky prasknutia ani plesne nenesie, ešte nie je vyhrané. Po rozklepnutí skontrolujte farbu žĺtka – ten musí mať typickú žltooranžovú farbu, nádych zelenej alebo modrej farby značí pleseň a vajcia musíte vyhodiť.
V prípade, že má žĺtok správnu farbu, ale objavíte na ňom malé krvavé škvrny či žilky, vajcia môžete bez obáv použiť. Ide o malé krvné zrazeniny, ktoré môžu vzniknúť pri tvorbe vajec. Narazíte na ne zriedka, a to ešte len u vajec z domácich chovov. Do obchodov sa také vajcia nedostanú, hoci sú úplne nezávadné.
Test vo vode
Na overenie veku vajec je možné vykonať tzv. vodný test, pri ktorom vyskúšate, ako vajce pláva. Jednoducho ponoríte vajcia do misky alebo pohára s vodou a vajcia sa buď potopia, alebo zostanú na hladine, prípadne sa budú vznášať niekde medzi. Pokiaľ vajcia zostanú na dne, je zaručene čerstvé, vajcia vznášajúce sa na hladine je staré (väčšinou aspoň 3 týždne), avšak nie nutne skazené.
Test je založený na skutočnosti, že vo vajciach sa postupne zväčšuje vzduchová bublina, takže čím je vajce staršie, tým väčšiu má tendenciu vznášať sa na hladine. Staršie, ale neskazené vajcia sa skôr než na prípravu omelety či miešaných vajec hodí na pečenie.
Vezmite si na pomoc presvetľovačku
Misku s vodou môžete nahradiť presvetľovačkou, ktorá je chovateľom sliepok určite dobre známa. Presvetľovačky sa bežne používajú na zistenie oplodnenosti vajec, ale s ich pomocou je možné overiť aj ich čerstvosť. Keď presvetľovačku priložíte na tupý koniec vajca, uvidíte veľkosť vzduchovej bubliny vo vnútri a nemusíte ho tak dávať do vody. Pri zoznamovaní sa s touto metódou je dobré mať po ruke čerstvé a staršie vajcia, pri ktorých budete poznať vek, aby ste si urobili predstavu o tom, ako sa vzduchová bublina s vekom vajec zväčšuje.
Pri presvetľovaní zároveň vajcom otáčajte a pozorujte, ako sa žĺtok pohybuje v bielku. V čerstvom vajci sa žĺtok v bielku skoro nepohybuje, časom bielok so žĺtkom stráca pevnosť a pohyb sa zväčšuje.
Ďalšie články
19.11.2024
Ako pripraviť králiky na zimu?
Hoci sú králiky pomerne odolné zvieratá, zima prináša určité výzvy pre králiky aj pre nás, ich chovateľov. Aby zimu prežili v zdraví a pohode, je dôležité pripraviť im vhodné prostredie a vyhnúť sa tomu, čo králikom prekáža. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa starať o králika a ako by mala takáto príprava na zimu alebo starostlivosť v chladnom počasí vyzerať.
15.11.2024
Môže pes kosti?
Určite ste už niekedy počuli o tom, že psy by nemali konzumovať kosti. Na druhú stranu, niektorí ľudia veria, že kosti psom nijako neškodia. Pravda je niekde uprostred, preto sa poďme spoločne pozrieť na to, aké kosti môžu psy bezpečne konzumovať.
13.11.2024
Ako chrániť psie labky v zime?
Zimné radovánky milujú nielen deti, ale aj naši štvornohí priatelia. Chladné a mrazivé počasie však zároveň prináša nepríjemnosti, ktoré sa týkajú aj psích labiek. Starostlivosť o ne je preto nevyhnutnou súčasťou týchto mrazivých dní. Sneh, posypová soľ a teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť nemalé ťažkosti, ako je podráždenie, praskanie alebo bolestivosť. Ako teda v zime psie labky čo najlepšie chrániť?
Prečítať článok