Ako na domáci jablkový mušt?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Ako na domáci jablkový mušt?

Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.

Príprava

Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.

Priebeh

Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.


Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.


Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.

Konzervácia

Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.


Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.


Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.

A máme hotovo

Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.

Ďalšie články

Aké máme plemená sliepok?

11.06.2025

Aké máme plemená sliepok?

Všetkým milovníkom hospodárstva je jasné, že sliepky sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Ich rozmanité plemená sa vyznačujú špecifickými vlastnosťami, ktoré ich predurčujú na rôzne účely. Správny výber plemena je pre chovateľa obzvlášť dôležitý, preto sme pre vás pripravili stručný prehľad vybraných plemien sliepok a ich zaujímavých vlastností.

Prečítať článok
Ako na chov fretky?

10.06.2025

Ako na chov fretky?

Fretka je malá a hbitá šelma príbuzná kunám. Ide o inteligentné, spoločenské a hravé zviera, ktoré sa hodí aj na chov v byte. Aby bola fretka spokojná a zdravá, potrebuje dostatok priestoru, pohybu, kvalitnej potravy a predovšetkým pozornosť. Ako na to, sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok
Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

09.06.2025

Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

Na lúkach a pastvinách nájdeme množstvo jedovatých rastlín, ktoré môžu ohroziť zdravie zvierat, najmä koní, ktorí sú na ne veľmi citliví. Tieto rastliny môžu byť nebezpečné ako čerstvé, tak aj usušené v sene. Predstavíme si tie najčastejšie a najnebezpečnejšie z nich.


Prečítať článok