Autor: Luboš Burda
12.09.2023
Ako na domáci jablkový mušt?
Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.
Príprava
Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.
Priebeh
Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.
Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.
Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.
Konzervácia
Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.
Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.
Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.
A máme hotovo
Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.
Ďalšie články
19.11.2024
Ako pripraviť králiky na zimu?
Hoci sú králiky pomerne odolné zvieratá, zima prináša určité výzvy pre králiky aj pre nás, ich chovateľov. Aby zimu prežili v zdraví a pohode, je dôležité pripraviť im vhodné prostredie a vyhnúť sa tomu, čo králikom prekáža. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa starať o králika a ako by mala takáto príprava na zimu alebo starostlivosť v chladnom počasí vyzerať.
15.11.2024
Môže pes kosti?
Určite ste už niekedy počuli o tom, že psy by nemali konzumovať kosti. Na druhú stranu, niektorí ľudia veria, že kosti psom nijako neškodia. Pravda je niekde uprostred, preto sa poďme spoločne pozrieť na to, aké kosti môžu psy bezpečne konzumovať.
13.11.2024
Ako chrániť psie labky v zime?
Zimné radovánky milujú nielen deti, ale aj naši štvornohí priatelia. Chladné a mrazivé počasie však zároveň prináša nepríjemnosti, ktoré sa týkajú aj psích labiek. Starostlivosť o ne je preto nevyhnutnou súčasťou týchto mrazivých dní. Sneh, posypová soľ a teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť nemalé ťažkosti, ako je podráždenie, praskanie alebo bolestivosť. Ako teda v zime psie labky čo najlepšie chrániť?
Prečítať článok