
Autor: Luboš Burda
12.09.2023
Ako na domáci jablkový mušt?
Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.
Príprava
Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.
Priebeh
Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.
Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.
Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.
Konzervácia
Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.
Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.
Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.
A máme hotovo
Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.
Ďalšie články

07.04.2025
Ako spracovať vlnu?
Ručné spracovanie vlny má dlhoročnú tradíciu. Ide o výnimočný materiál s výbornými vlastnosťami. Skôr než sa však z vlny stane napríklad sveter, musí prejsť dlhou cestou rôznych úprav. Aké kroky sú teda potrebné?
Prečítať článok
31.03.2025
Druhy vajec
Keď sa povie „vajce“, väčšine z nás sa automaticky vybaví slepačie. Len málokto si ako prvé predstaví iný druh. Pritom dobre vieme, že vajcia znášajú aj iné vtáky – a niektoré z nich sú dokonca bežne dostupné. V obchodoch najčastejšie narazíme na slepačie vajcia, občas aj na prepeličie. Ostatné druhy sú skôr vzácnosťou. Poďme sa teda pozrieť na to, aké vajcia sa dajú konzumovať a čím sa medzi sebou líšia.
Prečítať článok
30.03.2025
Chov alpak a lám
Chov lám a alpak získava na Slovensku čoraz väčšiu obľubu. Chovatelia oceňujú ich pokojnú a priateľskú povahu, nenáročnosť, všestranné využitie a exotický vzhľad. Tieto zvieratá možno úspešne chovať aj na spoločných pastvinách s inými druhmi. Lamy sú navyše prirodzene dominantné a teritoriálne, vďaka čomu dokážu účinne chrániť stádo pred predátormi. Chcete vedieť, ako sa o tieto impozantné zvieratá správne starať? Pripravili sme pre vás užitočné informácie a praktické tipy, ktoré vám pomôžu porozumieť ich správaniu a zabezpečiť im ten najlepší možný domov.
Prečítať článok