Aké sú druhy medu?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.08.2024

Aké sú druhy medu?

Med je blahodárnou potravinou, ktorú včely produkujú z nektáru kvetín alebo z medovice. Existuje veľa druhov medu, ktoré sa líšia chuťou, farbou, vôňou a zložením v závislosti na pôvode - či sa jedná o med kvetový či medovicový. Poďťe zistiť, na čo je dobrý med a zoznámiť sa s jeho najvyužívanejšími, ale taktiež špeciálnymi druhmi. 


Kvetový med

Kvetový med, taktiež známy ako nektárovy, včely vytvárajú z nektáru kvetín. Tento med máva svetlejšiu farbu a sladšiu chuť, avšak odlišuje sa na základe druhu kvetín, z ktorých včely nektár zbierajú. Kvetový med taktiež rychlejšie kryštalizuje. To je zapríčinené zložením medu, ktorý obsahuje väčšie množstvo jednoduchých cukrov, ako je glukóza a fruktóza. 


Agátový med je svetlý, takmer priehľadný, a má jemnú, nasladlú chuť. Obľúbený je taktiež vďaka svojej vôni a chuti po agátových kvetoch. Agátový med má vysoký podiel fruktózy, tým pádom kryštalizuje pomaly a zostáva dlho tekutý. 


Lipový med je pomerne vzácny, avšak veľmi obľúbený druh. Má svetlú až jantárovú farbu a výraznú lipovú chuť. Častejšie sa vyskytuje v kombinácii s lipovou medovicou.


Repkový med je krásne žltý, ale veľmi rýchlo kryštalizuje. Preto včelári často pristupujú k pastovaniu, teda k spracovaniu medu na jemnú kryštalickú hmotu. 


Medzi veľmi častý druh medu patrí med z lúčnych kvetín, ktorý obsahuje viacero rastlín. Odborne sa preto nazýva taktiež polyflórny med (viacdruhový). Tento typ je vytáčaný v druhej polovici mája a máva veľmi sladkú chuť. Ku kryštalizácii dochádza už v priebehu pár dní či týždňov.


Medovicový med

Medovicový med, uživateľovi skôr známy ako lesný med, je produkovaný z medovice, čo je sladká tekutina, ktorou produkujú vošky a iný hmyz živicu s miazgou stromov. Medovicový med býva tmavší, často až čierny, a narozdiel od kvetového zostáva veľmi dlho v tekutej forme. Kvalitu medu poznáte podľa výraznej chuti, vône a vyššieho obsahu minerálnych látok. Nevýhodou je horšia stráviteľnosť.


Medovica sa získava z dvoch druhov stromov - listnatých a ihličnatých. Najčastejšie sa stýkame s medovicovými medmi zo smrekov a jedlí.

Špeciálne druhy medu

Medzi menej časté medy by sme mohli zariadiť napríklad manukový med, ktorý pochádza z kvetov kríku manuka vyskytujúci sa predovšetkým na Novom Zélande. Tento vzácny druh sa vyrába iba pár týždňov v roku, keď kríky kvitnú (november až január). Známy je pre svoje antibakteriálne a antioxidačné účinky spôsobené prítomnosťou látky methylglyoxal. Med má výraznú chuť s horkým nádychom.


Levandulový med je obľúbený vďaka svojej jemnej, kvetinovej chuti a vôni. Farba je svetlo žltá až svetlo jantárová. Tento med je často používaný v gastronómii a býva cenený tiež pre svoje antioxidačné a protipliesňové vlastnosti. 


Med je nenahraditeľný prírodný produkt, ktorý ponúka širokú škálu liečivých účinkov a taktiež chuti. Každý druh je výnimočný svojími jedinečnými vlastnosťami a následným využitím. Preto by rozhodne nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Ďalšie články

Ako pripraviť králiky na zimu?

19.11.2024

Ako pripraviť králiky na zimu?

Hoci sú králiky pomerne odolné zvieratá, zima prináša určité výzvy pre králiky aj pre nás, ich chovateľov. Aby zimu prežili v zdraví a pohode, je dôležité pripraviť im vhodné prostredie a vyhnúť sa tomu, čo králikom prekáža. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa starať o králika a ako by mala takáto príprava na zimu alebo starostlivosť v chladnom počasí vyzerať.

Prečítať článok
Môže pes kosti?

15.11.2024

Môže pes kosti?

Určite ste už niekedy počuli o tom, že psy by nemali konzumovať kosti. Na druhú stranu, niektorí ľudia veria, že kosti psom nijako neškodia. Pravda je niekde uprostred, preto sa poďme spoločne pozrieť na to, aké kosti môžu psy bezpečne konzumovať.

Prečítať článok
Ako chrániť psie labky v zime?

13.11.2024

Ako chrániť psie labky v zime?

Zimné radovánky milujú nielen deti, ale aj naši štvornohí priatelia. Chladné a mrazivé počasie však zároveň prináša nepríjemnosti, ktoré sa týkajú aj psích labiek. Starostlivosť o ne je preto nevyhnutnou súčasťou týchto mrazivých dní. Sneh, posypová soľ a teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť nemalé ťažkosti, ako je podráždenie, praskanie alebo bolestivosť. Ako teda v zime psie labky čo najlepšie chrániť?

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích