Prečo nejesť morčacie vajcia?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.01.2023

Prečo nejesť morčacie vajcia?

O vajíčkach, ktoré znášajú sliepočky, sa rozpráva už deťom v škôlke. Prečo už ale väčšinou sa nehovorí, že chutné vajíčka má aj prepelica alebo kačica? A ako je to teda vlastne s morkou?

Morčacie mäso vs. morčacie vajcia

Na rozdiel od slepačích či prepeličích vajíčok a ich nespočetných tepelných úprav, ktoré ľudia vymysleli, aby si na nich mohli pochutnať, morčacie vajíčka na jedálnom lístku bežných reštaurácií človek väčšinou nenájde.

Ponuka pokrmov z morčacieho mäsa je oproti tomu v reštauráciách úplne bežnou záležitosťou. Jedným z obľúbených celoročných fit pokrmov sa v poslednej dobe stala tortilla s morčacím mäsom a zeleninou. Naozaj, kto si tortillu s morčacím mäsom ešte nepripravil, nevie, o čo prichádza.

Morčacie mäso sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín a menším obsahom tuku v svalovine, je teda považované za dieteticky veľmi výhodné a navyše veľmi chutné, preto ho ľudia konzumujú tak radi.

Vajcia nám dáva aj morka, ale

Morka domáca sa chová oddávna predovšetkým pre mäso a okrajovo aj pre perie, aj keď z nej samozrejme človek môže mať úžitok ako pri kure domácej aj pre vajcia. K tomu sa však viaže jedno veľké ale.

Dopyt po vajíčkach je veľký a poskytnúť také množstvo vajec ľuďom sa dlhodobo darí len sliepkam. Kur domáci, respektíve ľahké plemená ako sú Plymutky alebo Rodajlendky a ďalšie vyšľachtené hybridné plemená určené na znášanie vajec ako napríklad Leghornky, nechávajú čo do počtu znesených vajec morky ďaleko za sebou.

Morka domáca znesie zhruba osemdesiat vajec ročne. Oproti tomu sliepka, takzvaná nosnica, dokáže vyprodukovať ročne vajec až tristo, čo je približne štyrikrát toľko.

Keď príde na spôsob znášania vajec, stoja si morky oproti sliepkam horšie aj v drobných chovoch. Morky totiž na rozdiel od sliepok svoje vajcia znáša aj mimo kurníka. Tým pádom sú vajíčka oveľa viac náchylné na zánik, pretože sa môžu stať ľahkou korisťou kuny alebo iných lesných šeliem.

Morčacie vajcia

Pokiaľ ale potrebujete morčacie vajcia zohnať, nie je to nemožné. Len pozor, väčšina farmárov predáva morčacie násadové vajcia, ktoré sú určené na liahnutie, teda nie na priamu konzumáciu. Na násadové vajcia od farmára si pripravte okolo 2 eura.

Morčacie vajce je podstatne väčšie ako slepačie, ale chuťovo je mu veľmi podobné. Pokiaľ sa ho rozhodnete zaradiť do jedálnička, odporúčame dodržať nasledujúcu radu. Vzhľadom na jeho veľkosť sa predlžuje dĺžka tepelnej úpravy - morčacie vajcia bude potrebné dlhšie variť vo vode aj piecť na panvici. Tým zabránite prípadnému prenosu salmonely.

Nároky na chov

Možnosť teda je si z násadového vajca vypiplať vlastnú morku. V tomto prípade sa pripravte ale na to, že oproti sliepke bude morka náročnejšia na množstvo jedla, ktoré jej musíte zaistiť. Inak sa chov moriek od chovu sliepok zásadne nelíši.

Nezabudnite na to, že z morky budete mať najväčší úžitok pre mäso. Medzi labužníkmi sa traduje, že každá jej mäsitá časť je chuťovo špecifická a dá sa z nej v kuchyni vykúzliť pokrm, po ktorom sa budú každému zbiehať sliny.

Radšej sliepku

Pokiaľ by ste chceli na chov pre mäso radšej sliepky, poobzerajte sa po plemenách, ktoré na to boli vyšľachtené - Dorkinka alebo napríklad plemeno Sussex. Tie sú väčšie a silnejšie na rozdiel od ľahkých plemien sliepok určených na chov na vajcia spomínaných vyššie.

Morka teda nie je čo do znášania vajec práve jednotka na plnenie plánu, ale za to môže ponúknuť iný triumf - mäso.

Vedeli ste?

Morka, respektíve moriak, boli najskôr domestikované v Amerike, odkiaľ pochádza jej predchodca moriak divoký. Do Európy ich priviezli Španieli svojimi loďami až v 16. storočí, vtedy im ešte hovorili indické sliepky. V Česku ich naši predkovia domestikovali až po roku 1900..

Ďalšie články

Ako si vyrobiť domáce jerky?

13.05.2025

Ako si vyrobiť domáce jerky?

V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?

Prečítať článok
Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?

13.05.2025

Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?

V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Prečítať článok
7 tipov na jarnú údržbu pasienkov

30.04.2025

7 tipov na jarnú údržbu pasienkov

Správna jarná starostlivosť o pasienky je kľúčová pre zabezpečenie kvalitnej a výživnej pastvy počas celej sezóny. V tomto článku sa pozrieme na hlavné kroky, ktoré by mal každý chovateľ pred začiatkom pastevného obdobia urobiť.

Prečítať článok